Ірина Цілик отримала нагороду за кращу режисуру на кінофестивалі Sundance у США

1322

Престижну нагороду українська режисерка й письменниця отримала за свій фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» — повнометражну документальну стрічку, присвячену «гібридній війні» на Сході України

 

У фільмі йдеться про сім’ю, яка живе в так званій «червоній зоні» Донбасу, де вже шостий рік тривають воєнні дії. Головна героїня — 36-річна Ганна мати-одиначка, яка виховує чотирьох дітей. Обстріли в Красногорівці, де розгортаються події фільму, не припиняються. Однак, незважаючи на всі труднощі, українська родина залишається дружною і життєрадісною. Мама й діти щоденно фільмують свій побут, ведучи своєрідний кінощоденник…

«Насправді, наш фільм не про війну, вона виступає тут тільки тлом. Це фільм про дорослішання. Про балансування між війною та миром. Про самотерапію за допомогою кіно. І про багато інших речей, які можуть бути близькими та зрозумілими різним людям у світі», — зазначила Ірина Цілик, коментуючи концепцію сценарію.

Стрічка є повнометражним дебютом режисерки. Кінопроєкт фільму «Земля блакитна, ніби апельсин» (робоча назва — «Жовтий автобус») став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно, сума державної фінансової підтримки становила 2 млн 728,2 тис. грн (48,3% загальної вартості виробництва фільму).

У фільмі є літературні алюзії. Наприклад, уже сама назва кінострічки «Земля блакитна, ніби апельсин» — є цитатою з вірша поета-сюрреаліста Поля Елюара.

Зйомки проходили у 2017–2019 роках у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області, а також у Києві.

 

***

Кінофестиваль «Санденс» (Sundance Film Festival) — найбільший національний американський кінофестиваль незалежного кіно. Проводиться щороку наприкінці січня в Парк-Сіті (штат Юта, США). Організатором кінофестивалю є Інститут Санденса (Sundance Institute), який заснували 1981 року актор Роберт Редфорд і група його друзів і однодумців. Фестиваль відіграв надзвичайно важливу роль у становленні незалежного американського кіно.

Свою перемогу в одній із найпрестижніших номінацій («Краща режисура») Ірина Цілик емоційно прокоментувала на своїй сторінці у Facebook: «Друзі, я не знаю, як все це перелайкати. У нас тут вже глибока ніч, я танцювала так, що не відразу знайшла свої туфлі і сумку з паспортом (жартую — легко знайшла), мене обіймали десятки або навіть сотні знайомих і незнайомих людей зі словами Congratulations! I hoped you win! (Вітаю! Я сподівався, що ти переможеш, — ред.)».

Колишній політв’язень Олег Сенцов, розповідаючи про фільм, написав у Facebook: «Люди там живуть, виховують дітей і намагаються самі знімати кіно. Якраз ось цей контраст між справжнім і природним фільмом, який знімає професійний режисер, і наївними першими пробами аматорів дає особливе відчуття щирості. Радісно бачити, як розвивається наше документальне кіно і з’являється нова плеяда молодих талановитих авторів».

Письменниця Оксана Забужко на своїй сторінці у Facebook зазначила, що Sundance «чи не найпрестижніший у світі фестиваль незалежного кіно», і нагорода в ньому — «це вже круто до неймовірності й привід тішитися за українське кіно… та ще й за фільм про нинішню війну, то вже щось геть із розряду чарівних казок!» Вона привітала Цілик із перемогою й додала: «Ви довели, що земля таки блакитна. Ніби апельсин».

Нагадаємо, що це перша в історії відзнака Санденса, яка поповнила тезаурус вітчизняних кінонагород.

З досьє «ЛУ» Іри́на Ці́лик — українська кінорежисерка, письменниця, авторка поетичних і прозових творів. Вона є членом Українського ПЕН.

Авторка кількох збірок поезії, прози та дитячих видань.

Окремі твори перекладено німецькою, англійською, польською, французькою, чеською, литовською, румунською, каталанською мовами.

Окрім фахової та літературної діяльності співпрацює також із різними українськими виконавцями та музичними гуртами як поетка-пісенниця. Авторка слів пісні «Повертайся живим» (у виконанні гуртів «Сестри Тельнюк» і Коzак System). Популярність здобули її вірші у виконанні української співачки Джамали.

 

Максим ТКАЧУК

Leave a Reply