Українські митці і літератори звернулися до Президента з приводу Шевченківської премії

853
Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

Відкритий лист до Президента України Володимира Зеленського з приводу Шевченківської премії

У січні 2020 року група митців зверталася до Президента України із відкритим листом, проте зазначене звернення було перенаправлене голові Комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка Юрію Макарову. Зворотній лист Юрія Макарова (№ 27 від 18. 02. 2020 року) не містив жодної відповіді на поставлені запитання.
У листі зокрема ішлося про те, що 20 грудня 2019 року Шевченківський комітет (голова Юрій Макаров) встановив додатковий термін подання творів на премію імені Тараса Шевченка. На сайті Шевченківського комітету в Порядку представлення творів від 28.12.16, затвердженому Шевченківським комітетом, встановлено строк подання творів на премію до 31 жовтня. У випадку, якщо Шевченківський комітет хотів змінити термін подачі творів на премію, то він мав би внести відповідні зміни до Порядку представлення творів. Натомість члени комітету посилаються на право визначати строки згідно Указу №919/2019. Але ж строки уже визначені у вищевказаному Порядку представлення. Норма зворотної сили не має. Тим більше, про яке продовження може іти мова, якщо термін збіг півтора місяця тому? Цей новий додатковий термін подачі робіт суперечить чинному Порядку представлення.
Вважаємо недоброчесним вносити зміни під час конкурсних перегонів. Усі учасники творчого змагання повинні керуватися єдиними правилами і мати рівні права при висуненні на здобуття вищої творчої відзнаки України.
Окрім того, члени комітету публічно висловлювали своє упереджене ставлення до номінантів. Так заступниця голови комітету Тамара Гундорова закликала подаватися тих, «хто забув або запізнився» (https://www.facebook.com/tamara.hundorova/posts/10215679081642534), чим проявила неповагу і нечесність до тих, хто дотримувався чинного Порядку подання. Інший член комітету Ірина Славінська дозволила собі публічне упереджене судження про номінантів на головну державну відзнаку, а саме «список номінантів мене не надихає» (https://www.facebook.com/iryna.slavinska/posts/10218056891386146), очевидно, маючи на увазі, що серед номінованих кандидатур немає людей, з якими, або з чиєю творчістю вона знайома особисто. Після цього комітет за ініціативою колишнього заступника Міністра культури, молоді та спорту України Ірини Подоляк (https://www.facebook.com/anastasia.levk…/…/2698390826886307…) оголосив про додатковий термін подачі творів на конкурс. Комітет з Національної премії України є допоміжним органом Президента України і не підпорядковується вищезгаданому міністерству.
Окрім того, члени комітету Ірина Славінська, Євгеній Стасіневич та Любов Морозова є підлеглими голови комітету Юрія Макарова за основним місцем роботи (Суспільне мовлення). Вважаємо, що зазначена обставина може перешкоджати незалежному оцінюванню членами комітету та здатна призвести до маніпуляцій під час голосування.
Відомо, що Шевченківський комітет провів два тури в один день (17.01.2020 р.), що ставить під сумнів якісну і доброчесну роботу членів комітету. Зокрема член комітету Римма Зюбіна на своїй сторінці у Фейсбуці публічно зізналася, що на момент оголошення фіналістів не ознайомилася із усіма номінованими роботами. Обмежений термін розгляду не давав навіть фізичної можливості переглянути театральні і візуальні роботи, висунуті на здобуття. Опера «Іов», якій присуджено Національну премію, взагалі не ставилася на сценах України в період перебігу творчого змагання. Комітет самостійно організував виставку фото-творів, ігноруючи презентацію творів інших жанрів візуального мистецтва, що свідчить про певну упередженість в оцінюванні номінованих робіт.
Під час прес-конференції голови Шевченківського комітету, посадових осіб Міністерства культури і Офісу Президента України в агенції «Укрінформ» стало відомо про запровадження ними нової концепції Національної премії України, нової символіки вищої мистецької нагороди Української Держави без будь-якого громадського обговорення із залученням установ Національної академії наук і Національної академії мистецтв України, національних творчих спілок, лауреатів Шевченківської премії, діячів культури і мистецтв. Все це здійснювалося всупереч чинним Положенням про Національну премію України і Комітет з Національної премії України, шляхом сумнівних фінансових оборудок через приватну рекламну агенцію, яка зуміла навіть позбавити Національну премію образу Тараса Шевченка. Витраченими на це безглуздя грошима можна було б збільшити грошову частину Премії майже вдвічі, що дійсно слугувало б зростанню її престижу і авторитету.
Вимагаємо відмінити рішення Шевченківського комітету щодо присудження Національної премії ім. Тараса Шевченка 2020 року, оскільки визначені лауреати Маріанна Кіяновська, Тарас Прохасько, Олександр Глядєлов, Євгенія Подобна, а також гурт ДахаБраха були висунуті у додатковий термін, що порушує Положення про Національну премію України, і не могли бути допущені до конкурсу взагалі. Також слід зауважити, що в літературі присуджено дві премії Маріанні Кіяновській і Тарасу Прохаську, коли чинне Положення передбачає присудження не більше однієї премії в кожному напрямку.
Також у зв’язку із систематичним порушенням Положень про Національну премію України, про Комітет з Національної премії України, Порядку представлення творів на здобуття Національної премії України вимагаємо вжити заходів щодо розпуску наявного складу Шевченківського комітету та призначити нових членів комітету за встановленою процедурою.

В’ячеслав Брюховецький,

Герой України, доктор філології, почесний президент Національного університету “Києво-Могилянська академія”

Любов Голота,
лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка

Богдан Горинь,
лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка

Павло Мовчан,
голова ВУТ “Просвіта”,
лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка

Дмитро Павличко,
Герой України, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка, Надзвичайний та Повноважний посол України

Володимир Поліщук,
голова Черкаської обласної організації НСПУ, доктор філології, професор Черкаського національного університету ім.Б.Хмельницького

Тарас Салига,
доктор філології,
професор Львівського національного університету ім. І.Франка

Михайло Слабошпицький,
лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка

Михайло Сидоржевський,
голова Національної спілки письменників України

Євген Станкович,
Герой України, лауреат Національної премії імені Т.Шевченка

Ігор Щербаков,

голова Національної спілки композиторів України,

лауреат Національної премії імені Т.Шевченка,

член-кореспондент Національної академії мистецтв України

Віктор Шило,
віце-президент Асоціації українських письменників.

Leave a Reply