Сьогодні відзначають Всесвітній день театру — професійне свято всіх працівників театрального цеху

Всесвітній день театру було встановлено ЮНЕСКО з ініціативи делегатів IX конгресу Міжнародного інституту театру 1961 року. Відтоді щороку театральні колективи з усього світу відзначають своє професійне свято.

Цей день — професійне свято акторів, режисерів, постановників, сценаристів, продюсерів, техніків, декораторів і навіть білетерів і гардеробників. Вважається, що у театральному цеху немає другорядних ролей і професій, кожна важлива.

Головні театральні фестивалі проходять у Європі, переважно влітку. Один із найбільших – Авіньйонський, який проводиться з 1947 року у липні. Майже на місяць французьке місто Авіньйон стає театральним майданчиком, але головною сценою все ж є внутрішній двір Папського палацу. Протягом фестивалю просто неба тут показують понад 300 вистав.

Інший знаменитий театральний огляд Європи відбувається у шотландському Единбурзі у серпні. Він теж триває майже місяць, на ньому відбуваються головні театральні прем’єри за участю найвідоміших театральних режисерів світу. Лише в Единбурзі поряд із виставами класичного театру можна побачити наймодерніші постановки. Головний майданчик Единбурзького фестивалю розташований поряд із головною історичною будівлею міста – Единбурзьким замком.

Цьогоріч у свій День у більшості країн театри закриті через карантинні обмеження, введені у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Leave a Reply