Надсилайте свої тексти для нашого нового антивірусного проєкту!

СМІХОТЕРАПІЯ VS COVID-19

Термін «сміхотерапія» — зовсім не вигадка гумористів і сатириків, почасти схильних до створення неологізмів. Насправді, сміхотерапія або, як її ще називають гелотлогія, — наука, що досліджує вплив сміху на людський організм.
До речі, про те, що сміх дарує щастя, здоров’я, а також подовжує тривалість життя вперше заговорили апологети китайської філософії Дао. Вони були певні, що слід всміхатися хоча б кілька разів на день.
Арістотель, у свою чергу, вважав сміх «доброю, чистою силою», здатний звільняти від страху: коли людина сміється, вона не думає про смерть.
А із XVI століття деякі філософи, лікарі та психологи, включно із Іммануїлом Кантом, стверджували, що сміх є психосоматичним явищем, яке вивільняє з організму негативну енергію. Свого часу відомий французький хірург А. Паре говорив, що приїзд цирку до міста важить більше для здоров’я його мешканців, ніж приїзд аптеки. І пояснював: сміх, посмішка знімають нервове напруження, виліковують.
Про це декілька мудрих думок:

Одна унція доброго настрою варта цілої тонни меланхолії.
Англійська народна мудрість
***
Гумор — це рятувальний круг на хвилях життя.
Вільгельм Раабе
***
Гумор не вирішує ніяких питань, але допомагає їх вирішити.
Жюльєн де Фалкенаре
***
Що важливіший і серйозніший предмет, то веселіше треба розмірковувати про нього.
Генріх Гайне
***
Будемо сміятися, не чекаючи хвилини, коли відчуємо себе щасливими, — інакше ми ризикуємо померти, так жодного разу і не засміявшись.
Жан де Лабрюйер
***
Я вірю, що могутність сміху і сліз зможе стати протиотрутою від ненависті і страху.
Чарлз Спенсер Чаплін
***
Хіба сміятися — погано? І хіба не можна сміятися, зберігаючи повну серйозність?.. Сміх краще зберігає нам розум, ніж досада і засмучення.
Готхольд Ефраїм Лессінг
***
Від дзвінкого веселого сміху горе тікає, мов чорт, зачувши півня. Це рецепт, який я рекомендую всім; він зберігає свою силу, поки існує світ.
Вільгельм Лібкнехт
***
Сміх — це сонце: воно проганяє зиму з людського обличчя.
Віктор Гюго

Отож, ми запрошуємо наших читачів поділитися своїми веселими спогадами, гумористичними оповіданнями й сатирою.Ми певні: сміх розрадить наш смуток. А ще: згодом із цього проєкту може народитися дуже цікава та корисна книга.

Свої тексти надсилайте на адресу редакції:
lit_ukraine@ukr.net

Leave a Reply