У 1995 році культовий японський режисер Хаяо Міядзякі зняв короткометражне аніме, в основу якого лягла Чорнобильська катастрофа.

On Your Mark ( яп. オン·ユア·マーク On Yua Māku, На старт!) — аніме-кліп режисера Хаяо Міядзакі на однойменну пісню японського поп-дуету «Chage and Aska», який свого часу був найпопулярнішим поп-гуртом Азії. Знятий студією «Гіблі» в 1995 році.

Автором сценарію виступив сам Хаяо Міядзакі, музику до кліпу написав Ре Хиям.

Дія аніме відбувається в майбутньому, в місті, розташованому неподалік від зруйнованої і похованої під гігантським саркофагом АЕС. Це пряма алюзія на українські реалії: в одному з інтерв’ю Міядзакі підтвердив: «Велика споруда в кінці і на початку фільму — саркофаг ЧАЕС».

Сюжет аніме обертається навкола фантасмагоричної події: одного разу двоє поліцейських з групи спецназу, штурмуючи штаб-квартиру терористичного релігійного культу, знайшли полонену фанатиками крилату дівчину-янгола. Урядові вчені в захисних костюмах відразу забирають її в дослідницьку лабораторію. Шляхетні поліцейські натомість вирішують викрасти янгола, щоб подарувати йому свободу…

У підсумку робота Міядзакі є поетичним осмисленням Чорнобильської катастрофи: дослідженням людяності на тлі механізованої і дегуманізованої цивілізації.

Більшість творів Міядзакі піднімають глобальні теми, такі як ставлення людини до природи і технологічного прогресу, або підтримування мирного співіснування людей. В багатьох його аніме й манзі зображаються наслідки відділення людини від природи, намагань силоміць підкорити її, та шляхи відновлення зв’язку людини з живим довкіллям. Він зображає природу, як типово для японського фольклору, населеною духами, які не завжди є добрими і володіють власною мораллю, тому його персонажі спершу пізнають довкілля.

Війна та прагнення влади зображається головним суспільним злом у творчості Міядзакі. Проте більшість творів не мають однозначних антагоністів, на яких би цілковито покладалася вина за рушійні конфлікти. Багато головних героїв досягають перемоги через самопожертву заради інших, старанну працю і моральне зростання.

Чимало аніме й манґи Міядзакі мають жіночих протагоністів, скромних, проте сміливих дівчат і жінок. Нерідко провідною темою є дорослішання головного героя, його зіткнення зі світом дорослих та знаходження свого місця в ньому. Як зазначалося в журналі «Curator»: «Він (Хаяо Міядзяки — «ЛУ») боїться, що японські діти затуманюються культурою споживацтва, надмірної захищеності, утилітарною освітою, кар’єризмом, техно-індустріалізмом і секуляризацією, що поглинають традиційний японський анімізм». У низці творів батьки протагоністів мають негативні якості, жадібні, байдужі до дітей, або головні герої взагалі позбавлені їх. Персонажі в ході різних пригод набувають самостійності та сприяють виправленню недоліків своїх рідних.

Хаяо є прихильником ручної анімації, а комп’ютерну вважає тільки засобом розкриття таланту, що не замінить цілком працю талановитого митця.

З досьє «ЛУ»

Міядзакі на тлі персонажів своїх мультфільмів

Міядза́кі Ха́яо (яп. 宮崎 駿, みやざき はやお; нар. 5 січня 1941, Токіо) — японський режисер анімаційних фільмів, автор численної манґи. Випускник політико-економічного факультету університету Ґакусюін. Співзасновник анімаційної студії Ghibli, з квітня 2005 року по 2014 — її директор. Власник Музею студії Ghibli. Відомий також під псевдонімами Акіцу Сабуро (秋津 三朗) і Терукі Цутому (照樹 務).

Міядзакі Хаяо — один з найвідоміших у світі японських мультиплікаторів і анімаційних режисерів. Його часто називають азійським Волтом Діснеєм, хоча сам аніматор не любить цього порівняння. В Японії Міядзакі прославився завдяки повнометражним мультиплікаційним шедеврам «Навсікая з Долини Вітрів» (1984), «Небесний замок Лапута» (1986), «Мій сусід Тоторо» (1988). На Заході він став широко відомим після випуску у 1997 році його мультфільму «Принцеса Мононоке». У 2003 році твір Міядзакі «Віднесені привидами» отримав премію Оскар за найкращий анімаційний фільм року. Останньою повнометражною роботою режисера був фільм «Вітер дужчає» (2013).

Анна-Марія ЗРАЙКО

за матеріалами Вікіпедії

Leave a Reply