16 квітня в Ов’єдо в віці 70 років помер чилійський письменник і журналіст Луїс Сепульведа.

Як повідомляє El País, причиною смерті одного з найпопулярніших в Європі латиноамериканських письменників стала коронавірусна інфекція.

Луїс Сепульведа народився в 1949 році в місті Овалье, навчався в Національному інституті в Сантьяго-де-Чилі, де став активістом студентського руху. Після військового перевороту 1973 року неодноразово заарештовувався, був засуджений до довічного ув’язнення за «підривну діяльність», втік до Уругваю, потім до Бразилії, Парагваю та Еквадора. Організував в Кіто театральну групу і брав участь у вивченні життя індіанських племен.

У 1979 році вступив в Бригаду імені Симона Болівара і взяв участь в Сандиністській революції. Після перемоги революції оселився в Гамбурзі, приєднався до екологічного руху, працював журналістом організації «Грінпіс», виступав як сценарист і кінорежисер. C 1996 жив в Іспанії.

У 17 років Луїс Сепульведа опбуліковал перша збірка віршів, в 20 років — перша збірка оповідань. Світову популярність письменникові приніс роман «Старий, який читав любовні романи» (1988), натхненний досвідом життя автора з індіанцями хіваро. Його романи, книги про подорожі, оповідання та статті було переведено на більшість єворопейських мов

Лауреат низки літературних нагород, серед яких поетична премія імені Габріели Містраль (1976) і міжнародна премія «Фельгера» (Іспанія, 1990).

Leave a Reply