Проти скандального російського режисера порушено кримінальну справу

1056

Порушено справу про можливе катування немовлят з українського дитбудинку для фільму російського режисера

Про це повідомляє texty.org.ua

«За інформацію правоохоронців, неповнолітнім особам, вірогідно з числа дітей-сиріт, групою осіб у процесі кіновиробництва могли бути заподіяні фізичний біль або моральне страждання шляхом насильницьких дій», – йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора України, — передає Хмарочос.

Читайте також:

Російський режисер жорстоко використовував немовлят із українського сиротинця

Сергій Притула про скандал із російським режисером Іллею Хржановським

Раніше з запитом до поліції звернувся уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба. Він написав, що за попередньою інформацією немовлята з будинку дитини «взяли участь у жахливих кадрах».

Представники компанії «Феномен-Україна», яка відповідала за підготовку зйомок на території України, запевнили, що «жодного впливу чи дії на дітей реквізитом або муляжними копіями наукових та медичних приладів здійснено не було», а «діти, які брали участь в цій зйомці, перебували на знімальному майданчику разом зі своїми офіційними опікунами».

Сцена з немовлятами міститься у фільмі «ДАУ. Дегенерація» – одній з двох частин масштабного проєкту, які вже доступні для перегляду онлайн. У цій сцені радянські вчені здійснюють експеримент над кількома немовлятами, підключаючи до них електроди. В іншій частині «ДАУ. Наташа» є сцена зґвалтування героїні, яка, на думку деяких критиків, є реальним насильством.

Російський кінорежисер Ілля Хржановський працював над фільмом «Дау» з 2008 року. Це біографічна драма про радянського фізика Льва Ландау. Частина зйомок відбувалася в Харкові, де збудували колосальні декорації «Інституту» площею понад 12 тисяч квадратних метрів. Учасники проєкту жили у декораціях протягом трьох років, максимально вживаючись в обставини. За цей час було відзнято 700 годин матеріалу, з якого було змонтовано 13 частин фільму.

2011 року «Інститут» було зруйновано запрошеною Хржановським групою російських неонацистів на чолі з «Тесаком» Марцинкевичем. Під час розгрому неонацисти вбили свиню.

У грудні 2019 року Хржановського було призначено художнім керівником проєкту «Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”».

Центр уже зробив заяву з цього приводу, відмежовуючись від «Дау» й закликаючи чекати на експертні оцінки.

Творців «Дау» неодноразово звинувачували в порушеннях етики і нелюдському ставленні до учасників. Фактично все насильство, що відбувається у фільмі, було справжнім, а не постановочним. До виконання ролей НКВДистів режисер залучив російських неонацистів, — нагадує й Інтерфакс-Україна.

Кошти на виробництво «Дау» спочатку виділило Міністерство культури РФ, але їх довелося повернути через зрив термінів виробництва. Українське «Держкіно» вклало у виробництво фільму більш 5 млн гривень, і його комісія схвалила і високо оцінила стрічку в квітні 2018 року. За заявою Держкіно, під час попереднього перегляду скандальні моменти не демонструвалися. Остаточну версію фільму Хржановський так і не представив Держкіно, в зв’язку з чим тривають суди з приводу стягнення з компанії-виробника пені.

Leave a Reply