Російський режисер жорстоко використовував немовлят із українського сиротинця

6666

«Дітей роздягають, підключають до голів електроди, піддають психологічному насильству»: Все про скандал навколо фільму «Дау».

112.ua розповів шокуючі подробиці зі знімального майданчуку «Дау». Ними вже зацікавився український Омбудсмен

Російський режисер (за сумісництвом художній керівник Меморіалу в Бабиному Яру) Ілля Хржановський і його творіння — проект «Дау» — потрапили в гучний скандал. Як з’ясувалося, до зйомок у фільмі «Дау. Дегенерація» залучали немовлят з українських дитячих будинків. Розповідаємо детально.


Почнемо з витоків. «Дау» – це проект, який складається з фільмів і серіалів про життя радянського фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау.

То фільмів чи серіалів? Ні того, ні іншого. Справа в тому, що «Дау» – гігантський проект, і 700 годин відзнятого хронометражу є лише однією з його складових.

Ось що про нього говорить кінокритик Meduza Антон Долін: «Дау» – монументальний проект, що включає в себе не тільки відзнятий матеріал, але і перформанси, концерти, інсталяції. Але кінематографічний матеріал тут – головне».

За його словами, на сьогодні «Дау» включає 13 повністю змонтованих фільмів і серіалів різної тривалості, від години до десяти.

То це фільм-біографія? Ні. За час зйомок (а тривали вони понад 10 років) «Дау» віддалився від жанру байопік. Долін зазначає, що проект ні в якому разі не потрібно вважати біографією Льва Ландау.

Кадр з фільму. З відкритих джерел

Де проходили зйомки? Найперші з них – у Москві і Петербурзі. Але як пише MyKharkov.info., Хржановський «шукав чогось іншого, більш автентичного». Цитуємо видання:

«Він хотів знімати там, де лишився дух радянської архітектури, де не треба було б застосовувати комп’ютерних спецефектів при зйомках на вулицях… Вибір припав на Харків. Саме тут на вулиці Новгородській, на території згорілого басейну на стадіоні «Динамо» Хржановський почав створювати Інститут. Місце, де йому вдалося побудувати свій дивовижний і шокуючий всесвіт під назвою «Дау».

Підсумовуючи цю частину, додамо важливе зауваження: відповідати на запитання, що стосуються «Дау», складно. На це є як мінімум три причини:

  1. Небагатослівність учасників проекту (серед них і деякі українські політики);
  2. Оповите міфами життя у масштабній декорації, яка отримала назву «Інститут» (зйомки на його території проходили без сценарію, учасники проекту імпровізували).
  3. Численні звинувачення в бік творців «Дау», частина з яких (упустимо критику сцен зґвалтувань, вівісекції тварин) стосувалися зйомок немовлят.

А якщо бути точніше: сцен насильства з участю немовлят з українських дитячих будинків. Про це – більш докладно.

«Дау». Насильство

Кадри з фільму. Facebook Lena Samojlenko

 

Читати також:

Сергій Притула про скандал із російським режисером Іллею Хржановським

Карел Беркхоф: «Меморіальний Центр у Бабиному Яру стає арт-проектом»

На кричущі сцени з участю дітей звернула увагу експерт з дитячої нейропсихології Олена Самойленко.

У своєму Facebook вона пише, що сцена із немовлятами є насильницькою, адже дитина не могла відмовитися від зйомки або «дати знак оператору, що вона більше не може брати в ній участь».

«Не можна примушувати дітей довго кричати в кадрі навіть з дозволу батьків, адже батьки можуть не знати нюансів дитячої нейропсихології та неврології. А потім – ху*к — чому дитина в 4 роки пісяє в штани, чому дитина кострубато говорить, чому хлопці ніжки каченятам ріжуть», — обурилася Самойленко.

Вона додала: «Діти плакали, а дорослі їх не заспокоювали. Це неадекватно, це могло спровокувати депресію, фрустрацію і страх смерті у дитини».

Кадри з фільму. Facebook Lena Samojlenko

 

«У коментарях співробітниця проекту зізналася, що це були діти-сироти, яких на майданчику супроводжували соцпрацівники (ймовірно, робітники дитячого будинку). І на думку знімальної команди, діти не постраждали. Навпаки, їм зробили ЕЕГ за призначенням лікаря. ЕЕГ – це діагностична процедура щодо виявлення епілептичних станів. Отже, каст проекту «Дау» використовував дітей-сиріт зі згоди їхніх опікунів (зазвичай це один директор дитбудинку для всіх), щоб зняти у фільмі, де дітей роздягають, підключають до голів фіксувальні електроди, піддають емоційному і психологічному насильству», — пише Самойленко.

Вона уточнила, що, якщо дітям було призначено ЕЕГ, гіпотетично у них могли підозрювати епілепсію, і для таких дітей стимуляція світлом, стрес, істерика, підвищений пульс і частота дихання можуть стати провокувальним чинником і викликати напад.

Кадри з фільму. Facebook Lena Samojlenko

«Вийшло так, що в Україні громадяни іншої країни можуть прийти до дитбудинку і набрати немовлят на зйомку кіно. Знімати їх у будь-яких умовах і будь-якому вигляді, об’єктивувати, проводити медичні втручання. І все це за згодою одного опікуна. Ніхто захистити права сиріт на тому знімальному майданчику не міг», — констатувала експерт.

Самойленко підкреслила, що варто ініціювати розслідування участі дітей-сиріт у «Дау», зрозуміти, хто привозив їх на майданчик, яке (цитуємо) до біса ЕЕГ, чому дітей знімали оголеними, яким чином забезпечувалися права дитини на зйомках? Нарешті, хто отримав гроші за цю «акторську роботу»?

Звернення до поліції

Кадри з фільму. Facebook Lena Samojlenko

На ситуацію відреагував уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба.

«За попередньо отриманою інформацією, в зйомках використовували дітей з Будинку дитини. У кадрах – діти. Це діти, для яких участь у таких зйомках може бути травмою на все життя! Є також й інші факти, які вимагають підтвердження. Ймовірність цих фактів, а також те, хто дозволив використання дітей, має розслідувати поліція, до якої я вже звернувся з відповідним запитом», — написав Кулеба.

Омбудсмен також попросив людей, які володіють будь-якою інформацією про ситуацію, написати йому в особисті повідомлення.

Читати також:

Проти скандального російського режисера порушено кримінальну справу

Маріанна КІЯНОВСЬКА: «Бабин Яр. Голосами»

Студентка з Перу першою в історії захистила дисертацію мовою інків

Leave a Reply