Хореограф Василь Авраменко – емігрант, який прославив український танець за кордоном

1534
З нагоди Всесвітнього дня танцю Музей української діаспори згадав відомого українського балетмейстера, хореографа, актора, кінорежисера, педагога Василя Авраменка.

Про досягнення видатного українця-емігранта йдеться у матеріалі Укрінформу.

«29 квітня традиційно відзначається Всесвітній день танцю. Серед українців-емігрантів, які досягли успіху за кордоном і прославили там український танок, варто згадати, перш за все, Василя Авраменка (1895-1981)», — йдеться у дописі.

Василь Авраменко — один із тих, хто втілив українські народні танці у форму професійного мистецтва. В українській діаспорі він відомий як «батько українського танцю».

«Український танок не пустощі, він — основний вияв нашої культури, це – національна зброя!», – казав хореограф.

Авраменко гастролював в Австралії, Канаді, Ізраїлі, Бразилії, Аргентині. Він став одним із небагатьох, хто виступив із гопаком, козачком та арканом у Білому домі та Метрополітен-Опері у Нью-Йорку.

Хореограф народився на Черкащині, у 26 років прибув у складі театральної трупи Садовського до Польщі, де організував перший танцювальний колектив у таборі військовополонених українців. Далі була Чехія, Німеччина і, нарешті, Канада й США.

Василь Авраменко був надзвичайно талановитим. Цікавий факт: у 1927 році в Канаді трупа Авраменка за 70 днів дала понад 50 концертів у 45 містах.

«Хореограф Василь Авраменко став першим діаспорянином, який вивів український танець не лише на фаховий освітній рівень, але й на велику сцену. Він заснував школу українського танцю в Нью-Йорку та створив близько 50 українських танцювальних груп по всій Америці», — йдеться у дописі.

Фото: Укрінформ, музей української діаспори в Facebook

Leave a Reply