Україна та Ічкерія. Альянс інформ-спротиву впливам імперії

Дмитро Савченко

768

Попри обмеження карантинним герметизмом видавництво «Zалізний Тато» відкрило нові напрямки текстуальних мандрівок всупереч законам часу та простору. Віднедавна кейс пропозицій згаданої книготворчої лабораторії поповнився безцінними матеріалами з теми кавказьких воєн сучасного періоду. Книга «Лицар свободи» є добірним купажем міркувань, опіній, ретроспекцій патріарха державного суверенітету Чечні – Джохара Дудаєва.

В них достеменно відображено структуру агресії репресивної машини проти маленького волелюбного народу і легко упізнаються обриси експансії, до яких Кремль вдався у випадку окупації частини українських територій.

Наповнення книги стверджує першого президента Ічкерії у статусі автора та трансформує його для читача у цікавого і пронизливого співрозмовника. Всупереч кілометровим нашаруванням брехні з боку російської пропаганди ця тема постає у зрозумілих акцентах логіки боротьби та найзавзятішої війни народного характеру нового тисячоліття. До творення книги долучилися члени родини чеченського лідера, а саме дружина – Алла Дудаєва та син Дегі. Завдяки першій цей книжковий проект отримав конкретну назву та передмову, а сином Джохара Мусаєвича були надані унікальні фотоматеріали з родинного альбому, які публікуються вперше.

Не менш важливою за наповненням та культурною місією є друга новинка від «Zалізного Тата» – книга наступного після Дудаєва президента Ічкерії – Аслана Масхадова. Праця «Честь дорожча за життя» вперше видається українською мовою та постає без редакційних правок цензорів перед аудиторією.

Добре відшліфовані тексти інтерв’ю голови чеченської держави постають у вигляді чітких блоків політичних роздумів харизматичного громадянського лідера та військового керівника повстанців. В них вміщено видовищне спростування російської пропагандистської брехні і усунуто облудні кремлівські фейки. Боротьба маленької нації за власну честь і свободу стають мотиваційно обґрунтованими і такими, що викликають співчуття.

Книга націлена на українську аудиторію і збагачена вступним словом сина ічкерійського голови держави – Анзора Масхадова, який долучився до роботи над пропонованою версією праці його батька «Честь дорожча за життя».

Обидві книги наділені важливим матеріалом для ширшого горизонту усвідомлень минувшини кавказьких воєн та відповідальною дипломатичною місією зміцнення україно-чеченських зв’язків.

Дмитро Савченко

ukrpohliad.org

Leave a Reply