«Книжковий Арсенал — 2020»: Найочікуваніші книжкові новинки

1144

У зв’язку з надзвичайною ситуацією, що склалася в Україні через поширення Covid-19, організатори міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» повідомили, що переносять його на 26−30 травня 2021 року.

Попри це, багато поціновувачів якісної української літератури вирішили підтримати улюблений фестиваль постами у соціальних мережах і активно продовжують пошуки новинок від українських видавців, аби не порушувати цю чудову традицію.

Саме тому ua.112.ua підготував добірку топ-15 найочікуваніших видань, аби ви не загубилися серед книжкового різноманіття.

 

НОН-ФІКШН

Дмитро Дубілет. Бізнес на здоровому глузді. 50 ідей, як домогтися свого | Тімур Ворона

У 14 років працював на заправці. У 20 років продав перший бізнес з оцінкою в 100 тисяч доларів. У 28 став IT-директором найбільшого банку країни, а в 32 разом із партнерами запустив перший у країні онлайн-банк, у якого на момент виходу книги було 2 млн клієнтів. Звучить як анонс історії мільйонера з іншого континенту, втілення «американської мрії». Щоправда, ітиметься про 34-річного українського хлопця, який, окрім зазначеного вище, встиг іще попрацювати міністром. Дмитро Дубілет — один із наймедійніших, найпозитивніших і найефективніших підприємців України. Здається, що все, за що він береться, йому таки вдається. Як він досягає свого? Відповідь — у цій книзі.

Дрібних мрій не буває. Про сміливість, уяву та становлення сучасного Ізраїлю | Шимон Перес

Це історія про становлення справжнього лідера. Вона навчає сміливості й готовності ухвалювати складні рішення, спираючись на принципи й цінності. Учить не боятись мріяти, створювати і досягати поставлених цілей. Надихає долати труднощі, хай якими нестерпними вони здаватимуться.
Шимон Перес перетворив країну обіцянки на Обіцяний край, діставшись сюди одинадцятилітнім хлопчиком із маленького польського селища.

Тут Шимон зростав, працював у кібуці, став лідером ізраїльської молоді, одружився й долучився до розбудови неймовірної країни можливостей і втілення мрій. Шимон Перес легко і з гумором відкриває душу, підсумовуючи свої здобутки і здобутки Ізраїлю в розвитку авіаційної й аерокосмічної сфер, мистецтві перемовин із європейськими й азійськими урядами, спробі подолати тероризм на Близькому Сході й у світі.

Зусиллями цієї людини й постала Держава Ізраїль з найліпшою у світі медициною і кількістю стартапів, що перевищує їх кількість навіть у Кремнієвій долині. І хоч мрії й мають свою ціну, та все одно Перес чимдуж мріяв і вірив у чудо. І воно справдилося, бо дрібних мрій не буває.

Наддержави штучного інтелекту | Кай-Фу Лі

Кай-Фу Лі  — вчений, експерт у галузі штучного інтелекту, венчурний інвестор та автор книг. Один зі 100 найвпливовіших людей світу за версією The Times. Випускник Колумбійського університету. Розробив першу систему безперервного розпізнавання мови, яка послужила дисертацією в Університеті Карнегі – Меллона. Встиг попрацювати на керівних посадах у Apple, Microsoft та Google China.

У 2009 році заснував венчурний фонд Sinovation Ventures в Китаї.
У своїй книзі автор чесно розповідає про те, кому загрожує втрата роботи через штучний інтелект та які економічні наслідки тягнуть за собою технологічні прориви. Що буде з людиною, коли штучний інтелект робитиме геть усе? Штучний інтелект змінює світ. Чи буде суперкомп’ютер правити світом? Що ми можемо зробити для того, щоб не лишитися позаду прогресу?

Рішення. Практичні поради від 23 людей, які змінили світ | Роберт Діленшнайдер

Щодня ми вирішуємо десятки питань, і кожен наш крок так чи інак впливає на подальше життя. У своїй книзі спеціаліст з комунікацій Роберт Діленшнайдер аналізує механізм доходження рішень видатними історичними постатями — і пояснює, чого нас може навчити їхній досвід. Які наміри наштовхнули Йоганна Ґутенберґа до винаходу друкарського верстата? Чому Пабло Пікассо створив геніальну «Ґерніку», а Гаррі Трумен зважився на застосування атомної бомби? Автор зізнається, що написання книги значно посилило його особисті здібності доходити рішень, і впевнений, що ця робота допоможе вийти на новий рівень і читачам.

Чизкейк всередині. Книга третя. Десерти, які хочеться повторити! | Вікторія Мельник

Ще більше рецептів і натхнення від художника-кондитера, книги якої стали супербестселерами. Це третя і завершальна частина із серії книг «Чизкейк всередині». Перші дві побили всі рекорди продажів і стали улюбленими для сотень тисяч домашніх кондитерів. Книги Вікторії люблять не тільки за надзвичайно красиву подачу і бездоганний стиль фотографій. За її рецептами дійсно легко приготувати найвишуканіші десерти.

Абсолютно нові оригінальні авторські рецепти чизкейків та інших десертів супроводжуються покроковими фотографіями і розділом теорії з докладним описом приготування. Це захоплива подорож у світ тортів подарує вам не тільки натхнення і нові кулінарні відкриття, але і радість від отриманих результатів.

ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА

Глиняний міст | Маркус Зузак

В центрі сюжету – п’ять братів Данбарів: Метью, Рорі, Генрі, Клейтон і Томмі. Їхня мама померла, а тато – покинув. Але ось минуло одинадцять років і він повернувся. Навіщо? Що йому треба? Він просить, або сини допомогли йому будувати міст.

Погоджується лише один із п’ятьох – Клейтон. Хлопець хоче зрозуміти, що відбулося тоді – 11 років тому. І неймовірними зусиллями батька й сина серед австралійських евкаліптів і рівнин (мов з-під тесала Мікеланджело) постає міст, що красою скидається на Пон-дю-Ґар. От тільки до чого в цій історії скелет змії, кінні перегони  та мул на прізвисько Ахіллес?

Автор то переносить нас в непросте минуле сім’ї, то повертає в заплутане теперішнє. Чи дізнаємося ми, чому батько посварився із синами? Чи зможуть вони його пробачити? І що символізує глиняний міст?

Паперовий звіринець та інші оповідання | Кен Лю

Кен Лю – один із найвідоміших авторів в американській літературі. Він є багаторазовим лауреатом премій Nebula, Hugo, World Fantasy, Sidewise та Science Fiction & Fantasy Translation, його ім’я згадувалося серед номінантів на премії Sturgeon та Locus.

Його коротке оповідання «Паперовий звіринець» – перший в історії твір художньої літератури, який за один рік отримав перемогу у трьох престижних преміях Nebula, Hugo і World Fantasy Awards. Кен Лю також переклав у 2015 році роман китайського фантаста Лю Цисіня «Проблема трьох тіл», який став першим перекладним твором, що став переможцем премії Hugo.

 Проблема трьох тіл. Книга третя | Лю Цисінь

Три Сонця, навколо яких обертається планета з позаземною цивілізацією, створюють загрозу її існуванню. Розумні створіння шукають порятунку. І тут поступає сигнал із Землі, надісланий у космос із секретної військової бази. Інопланетяни планують вторгнення, якому частина землян радіє, а інша сприймає як загрозу життю. Всі ці події описані після короткого екскурсу в історію «культурної революції» у Китаї, звідки і починається історія однієї із героїнь роману. Фантастика від китайського автора в українському перекладі має продовження в наступних двох книгах трилогії.

Наші хімічні серця | Сазерленд Крістал

«Я завжди думав, що мить, коли ти зустрічаєш найбільше кохання свого життя, має бути, як у кіно. Ну, звісно, не зовсім, як у фільмах, коли усе вповільнюється, волосся розвівається на вітрі і звучить наростальний інструментальний саундтрек. Проте я думав, що буде принаймні щось, розумієте? Серце на мить завмирає. Глибоко в душі щось тьохкає і промовляє: Свята корово. Це вона. Нарешті, по тривалому часі, це вона».

Так міркує 17-літній підліток Генрі Пейдж, учень випускного класу й головний редактор шкільної газети, перед очі якого постає миршава, кепсько вбрана та ще й кульгава дівчина Ґрейс, яка перейшла з іншої школи. Її відгородженість, дивакуватість і начитаність дивують Генрі, і з кожною спробою хлопчини заприятелювати, дівчина дедалі замикається й відштовхує його від себе. Та перше почуття не спинити.

Тож Генрі всіляко намагається бути поряд із Ґрейс, дедалі глибше поринаючи в її таємниці й пізнаючи химерність і спустошеність її світу. Чи буде ця любов всеосяжною й чи переможе привидів і докори сумління, що спокутою тяжіють над темним минулим дівчини? Про все це ви довідаєтеся з книги «Наші хімічні серця» австралійської письменниці Крістал Сазерленд.

Рецепти щастя | Ельчін Сафарлі

Моя бабуся казала, що приготування їжі — це можливість поділитися своєю любов’ю, щастям. Коли вона заливала пахлаву медовим сиропом, пошепки примовляла: «Нехай у всіх, у кого гіркота в серці переважає, доля зміниться на ліпше». Коли посипала чебрецем плов із булгура, заплющувала очі й продовжувала: «Нехай цей чебрець приносить спокій тим, хто його втратив». Їжа приносить щастя лише якщо приготована з душею. Цей щоденний і на перший погляд звичайний процес — додатковий шанс для кожного з нас відчути справжній смак життя.

ДИТЯЧА ЛІТЕРАТУРА

Детектив Мейзі Хітчінз, або Справа про таємний тунель | Голлі Вебб

Продовження улюбленої серії дітлахів про сміливу дівчинку Мейзі Хітчінз.
Мейзі змушена покинути школу і єдине, що їй залишається – прибирання і прання в пансіоні бабусі. Але вона не сумує і береться до своєї улюбленої справи – до розслідувань. Адже прибирання може бути ідеальним прикриттям для розслідування нового заплутаної справи. Мейзі допомагає детективу у справі викрадених картин. Цього разу це не один злочинець, а ціла злочинна банда.

Пізнього вечора, коли станції метро порожніють і стихає гуркіт потягів, детектив Мейзі Хітчінз у компанії песика Едді розпочинає своє розслідування. Про зникнення цінних картин дівча вирішило розвідувати в темній і холодній підземці. Юному детективу доводиться протистояти банді Горобця — невловимим викрадачам шедеврів мистецтва. Невловимим? Хі-хі…

Kepler62. Запрошення. Книга 1 | Тімо Парвела, Бйорн Сортланн, Пасі Пітканен

Земля перенаселена і її ресурси вичерпуються. Тринадцятирічний Арі піклується про свого хворого братика Йоні. Разом вони починають грати в нову комп’ютерну гру «Кеплер62», у якій майже ніхто не може перемогти. Що відбувається з гравцями, які проходять фінальний рівень? Чи «Кеплер62» насправді є лише грою? Дивовижна пригода починається… Автори Тімо Парвела з Фінляндії і Бйорн Сортланн з Норвегії, а також ілюстратор Пасі Пітканен створили захопливий світ, в якому дружба випробовується серед незвіданого простору. Книжками цієї фантастичної серії зачитуються підлітки багатьох країн світу. І навіть ті, які не дуже люблять читати.

Арчі. Том 1 | Марк Вейд, Енні Ву, Фіона Стейплз, Вероніка Фіш

Вітаємо в новому Рівердейлі! Улюблений Підліток Америки, Арчі Ендрюс, відроджується на сторінках цього графічного роману, що об’єднує перші шість випусків серії, про яку говорять усі. Познайомтеся з учнем старшої школи Рівердейла Арчі, його дивакуватим, ласим до їжі найкращим другом Джаґгедом, сусідкою Бетті й заможною снобкою Веронікою Лодж, у сучасному переосмисленні улюбленого читачами світу «Арчі». Тут є все: любовний трикутник, дружба, гумор, шарм і вдосталь веселощів, але з рішуче сучасним підходом. Створений майстрами жанру коміксів: письменником Марком Вейдом і зірковими художницями Фіоною Стейплз, Енні Ву та Веронікою Фіш перший том «Арчі» представляє читачам новий погляд на вже улюблену концепцію «Арчі Комікс», зберігаючи найкращі елементи із 75-річної історії серії.

Хімія на пальцях | Андрій Шляхов

Хімія — чарівна наука. Чарівна без перебільшення, бо вивчає перетворення одних речовин в інші. Хімію заведено вважати складною, важкою для розуміння наукою, яка вимагає старанного зубріння. Та насправді це не так. Хімія вкрай логічна. У ній все відбувається відповідно до законів. Якщо знати правила, то не потрібно нічого зубрити. Треба розуміти.

Хімія не пробачає прогалин у знаннях. З фізикою дещо інакше. Можна блискуче розуміти механіку, абсолютно не знаючись на оптиці. З хімією це не вигорить. Рано чи пізно пробіл «відгукнеться», вилізе в абсолютно неочікуваній ситуації. Начебто все правильно і в ході реакції мала утворитися одна речовина, а вийшла інша. Як співалося: «Зробити хотів грозу, а отримав козу». Виняток із правил? Ні! У хімії майже немає винятків. А ті, які є, теж логічні та зрозумілі.

Економіка за 30 секунд. | Дональд Маррон

Серія міні-енциклопедій «Наука за 30 секунд» у стислій формі дають уявлення про всі галузі знань. Книги, написані провідними експертами в тій чи іншій області, побудовані так, що будь-який теоретичний розділ займає не більше двох сторінок, кожна з яких читається за 30 секунд.

До серії також входять видання «Наука за 30 секунд. Теорії», «Наука за 30 секунд. Психологія», «Наука за 30 секунд. Філософія». Книги з серії орієнтовані як на підлітків, так і на дорослих. Наукові факти в них викладені захопливо, жваво і здатні дати уявлення про науку, а також зацікавити читача у її вивченні надалі.

У книзі «Наука за 30 секунд. Економіка» наведено огляд і генезу основних напрямків і теорій економіки, термінологічно-понятійний апарат цієї науки, а також віхи життя і діяльності найвизначніших діячів, які долучилися до становлення й розвитку цієї науки. Для широкого загалу й усіх, хто цікавиться науковою думкою і прагне розширити й поглибити свій кругозір.

BookChef

Leave a Reply