В Україні знімуть біографічний фільм про художника Казимира Малевича

925

Реліз фільму заплановано на 2021 рік, повідомляє ua.112.ua.

В Україні знімуть біографічний фільм про художника Казимира Малевича — автора однієї з найвідоміших картин «Чорний квадрат».

Режисером фільму виступить Дар’я Онищенко («Істальгія», «Забуті»), сценарій написаний Дариною і Ганною Паленчук. Проект потрапив у сценарну лабораторію відомої європейської програми MIDPOINT, де у творців фільму буде можливість порадитися з професіоналами компаній Netflix і HBO.

В основі байопіка — історія протистояння абстракціоніста Казимира Малевича з відомим конструктивистом Володимиром Татліним. Ексцентричні і неординарні особистості, привабливі і харизматичні чоловіки, ці художники все життя боролися за визнання своєї творчості. Але чим успішніше ставав Малевич, тим уважніше за ним стежило НКВС.

В картину увійдуть тайни з життя великого художника, історія його дитинства в Україні, формування як художника, під впливом української народної творчості, створення супрематизму як нового напряму в мистецтві, зображення на полотнах трагедії Голодомору, переслідування художників-авангардистів радянським режимом і безперестанна віра в те, що мистецтво повинне бути вільним.

«Цікаво, що Малевич і Татлін досі вважаються російськими художниками, хоча вони обидва провели своє дитинство в Україні, розмовляли українською мовою, обидва співали українські пісні. Татлін ще й грав на бандурі. А Малевич неодноразово підкреслював, що на його формування як художника вплинули саме українська культура і українська історія», — зазначає режисер Дар’я Онищенко.

До роботи над фільмом були залучені експерти-мистецтвознавці з України та з-за кордону, історики. Головний консультант проекту — Тетяна Філевська, відома своїм документальним фільмом про життя і творчість Казимира Малевича, а також автор книг, які розповідають про життя Малевича в Україні.

Реліз фільму запланований на 2021 рік.

Leave a Reply