Миколі Жулинському – 80!

437

Відомому українському науковцю, академіку НАНУ, літературознавцю, громадському діячеві, директору Інститут літератури імені Тараса Шевченка НАН України Миколі Жулинському виповнюється 80!

Впродовж його багаторічної наукової діяльності вітчизняне літературознавство поповнилося такими фундаментальними працями як «Леся Українка: Хронологія життя і творчости», «Із забуття – в безсмертя (Сторінки призабутої спадщини)», «Національні культури і проблеми глобалізації», «Талант, що прагнув до зір», «Заявити про себе культурою», «Духовна спрага по втраченій Батьківщині», «Із забуття в безсмертя», «Україна: формування духовної незалежності», «Традиція і проблема ідейно-естетичних пошуків в українській літературі кінця XIX-початку XXстоліття» та чимало інших. А навчальний посібник «Слово і доля» 2006 року видання вже давно став настільною книгою для багатьох школярів і студентів вишів, які вивчають творчу спадщину видатних письменників і поетів – від Григорія Сковороди до Василя Стуса.

Микола Жулинський брав активну участь у виробленні державної мовної політики як народний депутат Верховної Ради України, як Віце-прем’єр-міністр України, як радник Президента України. Це дало поштовх подальшій українізації в культурній та освітній сферах, яка в нинішніх соціально-економічних умовах і затяжному збройному конфлікті на Сході країни має особливу цінність, позитивно впливає на подальшу розбудову Української держави.

Від усього серця вітаємо Миколу Григоровича Жулинського з ювілеєм і бажаємо  довгих років життя, міцного здоров’я, творчого окрилення і прихильності муз!

Leave a Reply