Франківський драмтеатр показав «Солодку Дарусю» в Чорнобилі та в зоні АТО

474

Івано-Франківський драмтеатр показав виставу «Солодка Даруся» у Чорнобилі та в зоні ООС.

Про це кореспонденту Укрінформу в інтерв’ю розповів директор, художній керівник і режисер Івано-Франківського національного драмтеатру, народний артист України Ростислав Держипільський.

«З нами в зону АТО і в Чорнобиль, як і в США, Канаду та міста Європи, їздила Марія Матіос (письменниця, авторка роману «Солодка Даруся» – авт.), то люди після вистави підходили до неї, плакали, дякували. Така реакція людей була майже всюди, де ми грали «Солодку Дарусю», — зазначив Держипільський.

За його словами, гастрольний тур «Театр у зоні доступу» передбачав показ вистави не лише у Чорнобилі, але й у Сєвєродонецьку, в новому обласному драмтеатрі, який звели майже з нуля.

«Вже у військовій частині наступного дня ми грали просто неба – і це були незабутні враження. Умовну сцену зробили із захисної сітки, актори були одягнені лише з елементами костюмів вистави, бо було дуже холодно. І ось у такому щирому спілкуванні ми розповідали там історію, яка відбувалась на Західній Україні наприкінці 1940-х років. Я вкотре зрозумів, що це дуже потрібно людям, які там служать, живуть і захищають нас сьогодні», — зізнається режисер.

Драма «Солодка Даруся» — вистава-легенда, поставлена у 2008 році за романом української письменниці Марії Матіос. Розповідає про гірку долю Дарусі та її батьків, понівечених радянським НКВД у довоєнний та післявоєнний період окупації радянськими військами Західної України. Події розгортаються у глухому гірському селі Черемошне, що на Буковині.

У 2009 та 2010 роках драма «Солодка Даруся» номінувалася на здобуття Національної премії України імені Т.Г.Шевченка.

 

Leave a Reply