Балаян отримає почесну «Золоту Дзиґу»

542

На урочистій церемонії вручення V Національної кінопремії «Золота Дзиґа» нагороду за внесок у розвиток українського кінематографа вручать одному з найвідоміших українських режисерів Роману Балаяну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Української кіноакадемії.

«За свою кар’єру я отримав безліч відзнак та премій. Але коли тебе нагороджують за внесок – це накладає ще більшу відповідальність. Я дуже радий, що отримав цю почесну нагороду!» – прокоментував Роман Балаян.

Як зазначається, кінокар’єра Романа Балаяна бере початок у 1970 році, коли він працював режисером на Київській кіностудії. Його режисерський дебют відбувся 1973 року. А 1978-го третій фільм Романа Балаяна «Бірюк» змагався за головний приз Берлінале – «Золотого ведмедя».

У 1986 році фільм «Бережи мене, мій талісман» брав участь в основному конкурсі Венеційського кінофестивалю. Стрічка «Леді Макбет Мценського повіту» — в основному конкурсі кінофестивалю у Сан-Себастьяні (1989 рік). «Два місяці, три сонця» – в основному конкурсі кінофестивалю у Карлових Варах (1998 рік). А торік фільм «Ми є, ми поруч» змагався за нагороду основного конкурсу Варшавського кінофестивалю. Роботи Романа Балаяна – постійні учасники всіх міжнародних фестивалів класу «А».

У попередні роки почесною нагородою «Золота Дзиґа» за внесок у розвиток українського кінематографа були відзначені українська актриса театру та кіно Лариса Кадочникова; режисер, сценарист, педагог В’ячеслав Криштофович; кінооператор Юрій Гармаш та акторка Ада Роговцева.

Leave a Reply