В Ужгороді презентували альбом про закарпатські прикраси з бісеру

463

В Ужгороді презентували альбом про жіночі прикраси з бісеру “Монистята на білиньку шию”. Автор дослідження — історик Василь Коцан, директор Ужгородського скансену, автор фото — власкор Укрінформу на Закарпатті Сергій Гудак.

Про це повідомляють у Фейсбуці Ужгородського скансену, передає Укрінформ.

Альбом є продовженням серії публікацій музею, що знайомлять поціновувачів народного мистецтва зі збіркою Ужгородського скансену. Видання містить кольорові фотоілюстрації традиційних народних, а також авторських жіночих прикрас з бісеру із фондової збірки ужгородського скансену, а також зібраних автором впродовж багатьох років під час етнографічних експедицій.

Зазначається, що до альбому також увійшли матеріали зі збірок Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького, Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові, Регіонального музею етнографії сіл пониззя р. Тереблі у селищі Буштино Тячівського району, Ясінянського та Великобичківського історико-краєзнавчих музеїв.

Текстову та альбомну частини супроводжують чорно-білі світлини кінця ХІХ – середини ХХ ст., що демонструють жінок в традиційному народному вбранні, до комплекту якого входять прикраси з бісеру.

Тут представлено традиційні взірці виробів з бісеру долинян, гуцулів, бойків і лемків Закарпаття.

Наголошується, що окремий акцент — на авторських виробах – намисті Ірини Куцик, Меланії Балаж, Марії Купарь, Ольги Ловги та Вікторії Симкович.

Альбом видано в ужгородському «Видавництві Олександри Гаркуші».

Книга стане цікавою для етнографів, мистецтвознавців, музейних працівників, дослідників народного декоративно-ужиткового мистецтва та всіх, хто цікавиться матеріальною культурою Закарпаття.

 

Leave a Reply