Ткаченко розповів, чому державі вигідно інвестувати в креативні індустрії

527

Креативні індустрії в Україні стрімко розвиваються і нарощують свій експортний потенціал та обсяги.

На цьому наголосив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час презентації дослідження «Креативні індустрії: вплив на розвиток економіки України», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мені дуже приємно, що ми говоримо про важливість креативних індустрій сьогодні, і цей голос чути в країні все голосніше і яскравіше. Важливо, коли політика базується на даних. Принаймні, мені вже є чим аргументувати в уряді, коли ми говоримо і дискутуємо про те, чи ми вкладаємо в сировину чи в таланти людей. Тому що креативні індустрії – це в першу чергу — про таланти», – наголосив Ткаченко.

Водночас він зазначив, що дослідження підготовлене Київською школою економіки на замовлення та у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики за підтримки USAID.

«Підготовка дослідження з чіткими цифрами і даними – це свідчення практики провідних світових країн, які керуються саме таким підходом. Це дослідження доводить, що креативні індустрії дійсно стрімко розвиваються і нарощують свій, у тому числі експортний, потенціал, але головне – свої обсяги. І ці позиції будуть посилюватися в майбутньому. Державі вигідно інвестувати в креативні індустрії, бо це не інвестиції в споживання, це інвестиції в додатковий капітал, як ми бачили, один з найбільших у секторах економіки в країні. І вони посилюють можливості створення нових бізнесів», — сказав Ткаченко.

Міністр зауважив, що МКІП працює над програмою підтримки, розвитку та промоції креативних індустрій з акцентом на спеціалізованих політиках для окремих секторів. І це дослідження – початок великого шляху для вивчення того, як живе креативна економіка в нашій країні. «Глобальні плани міністерства в секторі креативних економік – це, в першу чергу, фіналізація стратегії і її впровадження, креативні хаби як інвестиції в капітал, нові інституції, через які надаватиметься підтримка різним ініціативам у цих секторах. Наприклад, Інститут дизайну чи Національний офіс розвитку креативних індустрій, який ми зараз намагаємося запустити», — поінформував очільник міністерства.

Принагідно Ткаченко додав, що цього року, орієнтовно у вересні, знову відбудеться форум «Креативна Україна».

На замовлення та у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики України, за підтримки програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Київська школа економіки підготувала дослідження про економічний вплив креативних індустрій. Звіт презентує загальний економічний зріз креативних індустрій за 2019 рік.

Дослідження від Центру аналітики зовнішньої торгівлі Trade+, International Trade Research Center KSE порівнює креативні індустрії України, США, Німеччини, Великої Британії, Польщі, Туреччини, Канади і фокусується на таких показниках, як обсяг експорту та імпорту товарів у сфері креативних індустрій, найбільші креативні сектори за обсягом створеної доданої вартості, вплив збільшення капіталу в секторах креативних індустрій та інше.

Показники обчислено на основі офіційних даних формального сектору економіки, отриманих з Держстату й НБУ, а також методик МКІП, КШЕ, ЮНКТАД та ЮНЕСКО. Для обрахунку мультиплікаторів використано підходи таблиці «витрати-випуск» та обчислювальну модель загальної рівноваги; у зв’язку з недостатнім рівнем деталізації українських статистичних даних застосовано коефіцієнти, засновані на даних проміжного споживання креативних індустрій Польщі.

Робоча версія звіту доступна за посиланням.

Leave a Reply