Ткаченко привітав з Днем пам’яток культури всіх, хто бореться за їх збереження в Україні

443

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко привітав з Днем пам’яток історії та культури всіх, хто бореться за збереження української спадщини.

Як передає Укрінформ, міністр опублікував своє привітання у Фейсбуці.

«Відвідуючи пам’ятки, ніби відчуваєш свою причетність до чогось величного і надихаючого. Вони – гордість та ДНК нашої національної ідентичності. Маємо цінувати ці скарби та піклуватися про них. У межах Великої Реставрації близько 150 об’єктів будуть відремонтовані. І це не кінцеве число. Також на черзі закон проти хаотичної забудови, який нарешті стане потужним захисним тилом вашої роботи», — написав міністр.

Він додав, що Україна – держава з тисячами визначних місць, що мають історичну і культурну цінність. Наразі у ЮНЕСКО перебувають 7 об’єктів, що знаходяться на території України. А до попереднього списку пропонується ще.

Ткаченко зазначив, що у нашої країни надзвичайна палітра замків, споруд, фортець, будівель і музеїв, які можна вивчати і досліджувати роками. «Кожен з них — унікальний представник своєї епохи і є частиною спільного минулого всіх українців. Нашим досягненнями, якими захоплюються далеко за межами українських кордонів», — наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня світове співтовариство відзначає Міжнародний день пам’яток і визначних місць. День заснований згідно з рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО (липень 1983 року) з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS). Діяльність цієї організації присвячена збереженню і охороні культурно-історичних місць в усьому світі. ІCOMOS була заснована в 1965 році після прийняття Венеціанської хартії 1964 року. Рада оцінює об’єкти, які пропонуються країнами до Списку всесвітньої спадщини ООН.

В Україні цей день називається «День пам’яток історії та культури» і встановлений згідно з Указом Президента від 23 серпня 1999 року, його також відзначають щорічно 18 квітня.

Leave a Reply