До роковин Чорнобильської катастрофи на Українському домі покажуть світловий перформанс

434

25 квітня на сайті Національного центру «Український дім» відкриється унікальна онлайн-виставка про життя Чорнобильського Полісся «Темний рай», а на фасаді будівлі відбудеться світловий перформанс.

Про це повідомили організатори виставки «Темний рай», передає Укрінформ.

Проєкт презентує понад 12 різноманітних художніх та дослідницьких робіт, які пов’язані із побутом та життям мешканців Чорнобильського Полісся. Команда організаторів представить мистецькі відео, інсталяції, архівні фото, аудіозаписи спілкування з місцевими жителями, а також інші творчі рефлексії, створені спільними зусиллями художників та етнографів.

Авторка і кураторка проєкту – художниця, культурна діячка ZINAIDA, співкуратор, архітектор онлайн-експозиції – Вальдемарт Клюзко. До команди проєкту увійшли: етнограф, консультантка, доктор історичних наук, співробітниця Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф (ДНЦЗКСТК) Олена Боряк, етнограф, консультантка, співробітниця ДНЦЗКСТК Наталія Лещенко, майстриня обрядового хліба, дослідниця традицій, експерт натурального природного харчування Оксана Барабаш, художник Ігор Руденя, кінооператор, фотограф Сергій Михальчук, координаторка проєкту – Наталія Рудник.

Співорганізаторами проєкту виступають ДНЦЗКСТК, Національний центр «Український дім».

Виставка «Темний рай» покаже, що відбувається у зоні відчуження протягом останніх 35 років після спустошення цього місця внаслідок аварії на ЧАЕС. Люди з різних куточків України та всього світу зможуть відчути енергію життя Чорнобильського краю, його минулого і сьогодення, переосмислюючи гірку сторінку трагедії.

А ввечері 25 квітня (з 20:00 до 22:00) на фасаді Національного центру «Український дім» відбудеться видовищний світловий перформанс «Чорнобильське Полісся. Темний рай». Побачити його можна буде з будь-якої точки Європейської площі, залишаючись у безпеці та дотримуючись усіх карантинних обмежень.

Організатори задокументують видовище на відео, щоб усі охочі мали можливість побачити його в межах онлайн-виставки в інші дні.

Leave a Reply