В Україні з’явилася нова літературна премія

673
Василь Кожелянко. Фото – з відкритих джерел

У Чернівцях заснували літературну премію імені Василя Кожелянка – українського письменника, журналіста, політичного аналітика, що жив і працював на Чернівеччині.

Про це повідомляє «Читомо» із посиланням на організаторів премії.

Ця літпремія планується як щорічна. У конкурсі на її здобуття можуть брати участь автори з України, а також представники українськомовної спільноти з інших держав.

Переможців визначатимуть у двох номінаціях:

• «Срібний павук» – книжка, яка осмислює Чернівці. До участі допускаються книжки будь-якого жанру, крім наукових, видані впродовж 2020–2021 років. Подавати книжки на конкурс можуть автори, видавництва, бібліотеки, книгарні, клуби та інші учасники книжкового ринку. Переможець у номінації отримає брендований срібний перстень та грошову винагороду у розмірі сорок дев’ять тисяч гривень. На червень 2022-го року заплановано презентацію книжки переможця.

• «Homo ludens» – тексти малої прози у жанрах альтернативної історії та/або ретропрози. Передбачає трьох переможців. Подавати твори мають право лише автори. Переможці в номінації отримають: тридцять тисяч гривень – за перше місце, двадцять тисяч – за друге, п’ятнадцять тисяч – за третє, а також публікацію творів окремою збіркою, вихід якої заплановано на листопад прийдешнього року.

Початок приймання заявок, книжок і творів на участь у конкурсі – 1 вересня, завершення – 31 грудня, о 15:00. Оголошення довгих списків – 28 лютого, коротких – у квітні 2022 року.

Оголошення переможців та вручення премії відбудеться 9 травня під час відкриття фестивалю імені Василя Кожелянка «Кожелянд». Івент-мапу премії та детальні умови конкурсу оприлюднять у серпні.

Ініціаторами та засновниками премії стали Інга Кейван, Світлана Вардеванян (кураторка), Максим Дупешко, Марина Лібанова. По докладнішу інформацію можна звернутися до керівниці проєкту Інги Кейван чи до кураторки Світлани Вардеванян.

«Запровадження премії зумовлене як потребою Чернівців у сучасних прозових літературних текстах, які б осмислювали різні сторони буття міста, так і нагодою відзначити ювілей важливого для локальної та української літератури письменника. Окрім того, розвиток таких «кожелянківських» жанрів, як альтернативна історія і ретророман інтенсифікує розвиток української масової літератури, що є нагальною потребою і буде корисним як видавництвам, так і літературно-книжковій сфері», – цитує «Читомо» організаторів літературної премії імені Василя Кожелянка.

Нагадаємо, раніше премія Огієнка назвала імена переможців. Їх визначили у п’ятьох номінаціях – «Література», «Освіта», «Наука», «Мистецтво» і «Громадська, політична та духовна діяльність».

Leave a Reply