Рада ЄС зарахувала захист культурної спадщини до інструментів збереження миру

403
Прапор Європейського Союзу. Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

У понеділок, 21 червня, Рада Європейського Союзу ухвалила резолюцію, відповідно до якої в умовах конфліктів і криз провідну роль у відновленні миру і налагодженні сталого розвитку відведено збереженню культурної спадщини.

Про це повідомляє «Укрінформ» із посиланням на текст згаданої резолюції.

«Резолюція Ради ЄС визнає, що культурна спадщина може відігравати ключову роль у підтриманні миру, демократії та сталого розвитку шляхом сприяння толерантності, міжкультурному та міжрелігійному діалогу та взаєморозумінню. Водночас вона може бути використана як привід та мета у конфліктах. Резолюція закликає до захисту та збереження культурної спадщини в періоди конфліктів та криз», – мовиться у документі.

У тексті резолюції Рада Європейського Союзу підкреслює, що захист і збереження культурних об’єктів запобігає насиллю й екстремізму, дезінформуванню, а ще – дозволяє ініціювати інклюзивний діалог та зміцнити загальну стійкість спільнот, постраждалих унаслідок кризи.

Рада ЄС наголосила на потребі зміцнювати партнерські відносини з міжнародними, регіональними, неурядовими організаціями, і це мусить знайти відбиття у ключових пріоритетах Спільної зовнішньої безпекової політики ЄС (CFSP). Резолюція відзначає: Європейський Союз інтегрує захист культурної спадщини до завдань та інструментів ЄС із врегулювання конфліктів та криз, зокрема – за допомогою військових і цивільних місій ЄС у межах CFSP.

Заради досягнення мети Євросоюз намагатиметься інтегрувати захист культурної спадщини в усі вектори й галузі своїх зовнішніх дій та у годящі фінансові інструменти (разом з Інструментом сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва (NDICI) – «Глобальна Європа»).

Раніше ми повідомляли, що Україна і Литва співпрацюватимуть у царині захисту культурної спадщини. Серед планів сторін – спільне відновлення надгробка князя Костянтина Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври, зруйнованого 1941-го року.

Leave a Reply