В Україні запрацював музей воєнного дитинства

603
Ілюстративне фото – gettyimages

22 червня у Києві відкрився Музей воєнного дитинства. Серед експонатів – історії дітей, які внаслідок тих чи інших обставин опинилися у зоні проведення бойових дій, та їхні особисті речі.

Про це інформує «Суспільне».

Директорка музею Юлія Скубицька розповіла, що виставка побудована на свідченнях дітей, які перебували в зоні збройного конфлікту, дітей військовослужбовців і воєнних журналістів. Їх музейники записували по всій Україні впродовж трьох років.

Загалом виставка нараховує тридцять три експонати. У центрі – уривки дитячих історій.

«Оскільки це дуже чутливий матеріал, ми дуже обережно підходимо до того, як ми вибудовуємо порядок історій у виставці. Деякі історії, розказані нашими учасниками, містять приємні спогади – це можуть бути історії про творчість, про дружбу, про якісь повсякденні моменти. Але деякі – це, звичайно ж, історії про втрати, про булінг, про бідність, нестачу основних речей, відсутність води, електрики, життя у бомбосховищах», – пояснила пані Скубицька.

Історик, дослідник соціальних наслідків війни на Донбасі Євген Монастирський відзначає: при створенні експозиції працівники спиралися на три основні принципи. «Немає неважливих історій – будь-яка історія людини, яка пережила трагічні події варта того, що бути почутою. Друге – ані стать, ані соціальні або економічні аспекти не мають значення. Ми підходимо з абсолютною рівністю до всіх. Третє – кожна окрема історія є ключем до того, як ми бачимо і розуміємо війну на Донбасі», – конкретизував він.

Пан Монастирський відзначив, що нині в архів музею нараховує сто тридцять свідчень із Донецької та Луганської областей, Криму, а також уже й перші історії дітей Другої світової війни. «Це дуже важливий момент, тому що музей концептуально охоплює воєнне дитинство як явище», – додав історик.

Наявні й експонати з інших країн – Боснії і Герцеговини, Афганістану, Сирії та Іраку.

Виставка працюватиме з 23 червня по 12 липня у Музеї історії Києва, а тоді подасться в мандри великими й малими містами України.

Нагадаємо, Харківський літмузей почав оцифровувати колекцію. Нині вже можна дістати доступ до одного з експонатів.

Leave a Reply