У Києві молода кінокоманда представила своє «Пробудження»

1049

Цими вихідними у столичному Будинку кіно відбувся прем’єрний показ студентської короткометражної стрічки «Пробудження». Сюжет фільму ґрунтується на українській міфології, а до участі у знімальному процесі долучилися заслужені артисти України.

26 червня у Синій залі київського Будинку кіно відбувся прем’єрний показ художнього фільму «Пробудження» – стрічки, що починалась як дипломний проєкт студентів катедри кіно- і телемистецтва Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка, проте в процесі роботи переросла у повноцінний фільм-казку.

Прем’єра розпочалася з вітальних слів творчої команди, в якій її представники висловлювали шану одне одному за самовіддану працю, завзяття й оптимізм упродовж усіх знімань, котрі, за їхніми словами, давалися невимовно тяжко. Також згадали розмаїті випадки, що траплялися з членами знімальної групи у процесі підготовки стрічки.

Насамперед сценаристка «Пробудження» Дарія Середа подякувала всім присутнім за те, що знайшли час прийти на прем’єру, та в загальних рисах розповіла про знімальний процес. «Робота над фільмом тривала дев’ять місяців. За цей час ми зібрали велику команду талановитих людей, якій удалося найголовніше – попри всі перепони, яких було чимало, попри купу труднощів, попри безгрошів’я та все на світі все-таки зняти цей фільм», – сказала вона.

У своєму слові режисерка «Пробудження» Марія Іщенко зізналася – частково шкодує, що знімальний процес уже позаду, дарма що той «дарував» усій групі цілу низку труднощів. «Неймовірно складний і безмежно цікавий проєкт, який приніс нам і сум, і радість, і досвід, і нові знайомства. Дуже важко усвідомлювати, що все закінчилося, тому що фільм затяг нас із головою і хочеться знімати ще», – розповіла пані Марія.

Режисерка «Пробудження» Марія Іщенко (біля мікрофона) з частиною знімальної команди

За словами режисерки, вражає, до чого велике число людей допомагає, йде назустріч, підтримує, «жертвує своїм часом та силою заради ідеї».

Після вітальних слів Дарії Середи та Марії Іщенко розпочалася сама прем’єра.

Фільм «Пробудження» – сорокап’ятихвилинна стрічка у жанрі фільму-казки. Вона оповідає про перспективного, проте сором’язливого, замкненого в собі Павла, який з огляду на особливості своєї вдачі тривалий час править за об’єкт для знущань у робочому колективі.

 

Павло (роль Івана Савчука) – невпевнений у собі головний герой. Кадр із фільму «Пробудження»

Раз йому випадає нагода поїхати на неформальний «тімбілдінґ» – щось на взір відпочинку просто неба з колегами, – а що запропонувала подорож уподобана Павлом колега Аліна, то хлопець радо пристає на пропозицію.

Донька відьми у виконанні Світлани Мороз. Кадр із фільму «Пробудження»

Утім, поїздка минає геть не так, як планувалося. Головному героєві випаде зустрітися з мавками, русалкою, відьмою та її донькою, шістьма чортами, що уособлюють людські вади, а також із самим Чугайстром, роль якого виконав заслужений артист України Олександр Чух.

Павло (Іван Савчук) і Чугайстр (Олександр Чух). Кадр із фільму «Пробудження»

Щоби здолати всі випробування, Павлові доведеться боротися не стільки з персонажами українських міфів особисто, скільки з самим собою – адже тільки в перемозі над власними слабкостями кохається людський особистий поступ як такий.

Павло (Іван Савчук) спілкується з чортом, який уособлює зневіру (Іван Іщенко). Кадр із фільму «Пробудження»

Унаслідок сюжетних перипетій головний герой змінюється насамперед як особистість. Він набуває чітких і непорушних принципів (які, втім, викристалізовуються на основі вже наявних у нього якостей, а не з’являються «нізвідки»), вчиться обстоювати власну позицію та, врешті-решт, гідно триматися супроти будь-яких випробувань. Кульмінація та розв’язка фільму, незважаючи на це, лишаються неочікуваними та навіть натякають на продовження історії…

Павло (Іван Савчук) у хаті відьми (Тетяна Школьна) з донькою (Світлана Мороз). Кадр із фільму «Пробудження»

Після показу фільму залу наповнили оплески. Слід відзначити, що, попри більш як тридцятиградусну спеку, на прем’єру завітало чимало охочих.

Синя зала Будинку кіно під час прем’єри «Пробудження»

По тому режисерка Марія Іщенко виклика́ла акторів на сцену по одному. Далі перед гостями заходу з’явилася і вся творча команда в повному складі – по нову порцію заслужених овацій.

Глядачі охоче дарували творчій команді квіти, висловлювали захват «Пробудженням». Після прем’єри довгий час не вщухали обговорення стрічки.

Глядач дарує букет режисерці «Пробудження» Марії Іщенко

«Автори фільму дуже чітко відчули українську міфологію та культуру. Я радий бачити у молодих людях таке бажання розвивати українське культурне тло у своїх стрічках. Сподіваюся, їхні наступні роботи теж будуть порушувати цю тему», – поділився враженнями народний артист України, сценарист, кінодраматург, кінорежисер Леонід Мужук.

«Ми надихалися насамперед українською міфологією, її багатовіковими сюжетами та образами, переосмислюючи їх на сучасний лад. У результаті картина вийшла дещо містичною, місцями веселою, а в дечім, можливо, і повчальною», – пояснює сценаристка «Пробудження» Дарія Середа.

Творча команда за лаштунками прем’єри

Пані Середа підкреслює, що під час роботи над сценарієм вона широко аналізувала відповідний шар української культури для того, щоби максимально точно передати особливості народних персонажів. «Я дуже вдячна за консультації авторові посібника «Українське народознавство» Олександру Ковальчуку – вони виявилися дуже помічними. А завідувачка кафедри фольклористики університету Шевченка Олеся Наумовська дуже посприяла нам, коли ми пропрацьовували образ відьми», – каже сценаристка.

На сходах Будинку кіно

За словами авторів стрічки, невдовзі кожен охочий зможе переглянути її на цифрових майданчиках штибу «YouTube» абсолютно безкоштовно. «Невдовзі ми викладемо у вільний доступ фільм «Пробудження» у високій якості. Будемо вдячні за відгуки глядачів!», – наголошує режисерка картини Марія Іщенко.

Станеться це, відзначає пані Марія, орієнтовно за тиждень чи півтора, коли творча команда виправить кілька незначних вад.

Онлайн-версія видання «Літературна Україна» оприлюднить новину з посиланням на стрічку «Пробудження» (та сам відеозапис як інтеґрацію в текст замітки), щойно фільм з’явиться у відкритому доступі.

Богдан Ковальчук
Фото – Поліна Шаповалова

Leave a Reply