Україна відзначає День Конституції: що планується

318

Сьогодні виповнюється двадцять п’ять років головному закону держави – Конституції України.

О 9:20 ранку 28 червня 1996-го року Верховна Рада України ухвалила Конституцію. Депутати напередодні весь день і всю ніч працювали в сесійній залі, не знаючи перерв. Проголосували ж «за» 315 парламентарів із 300 потрібних.

У Києві з нагоди Дня Конституції відбудеться низка заходів. Так, офіційний портал Київської міськради повідомляє, що в понеділок відбудеться церемонія покладання квітів до пам’ятника гетьману Пилипу Орлику. Урочистості та покладання квітів до пам’ятників і пам’ятних знаків видатним діячам українського державотворення передбачені також у кожному районі міста.

З 25 червня до 4 липня у Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» триватиме фотовиставка, присвячена 25-й річниці Конституції України.

26-28 червня можна відвідати експозицію «Сила Конституції» – на Майдані Незалежності напроти Головпоштамту.

Із 15 червня на Майдані Незалежності (довкола Монумента Незалежності) відбувається вуличний виставковий проєкт «Мальована історія Євромайдану», підготовлений Національним меморіальним комплексом Героїв Небесної Сотні – Музеєм Революції Гідності.

Прихильників кіномистецтва запрошують до парку імені Тараса Шевченка, де з 25 червня до 25 серпня проходитиме «Кіновернісаж просто неба 2021».

Повідомляється також про низку тематичних заходів у бібліотеках, спрямованих на поширення знань про історію конституціоналізму, формування правової культури, виховання громадянської свідомості та поваги до Основного закону України, роз’яснення значення норм Конституції України. Триватимуть спортивні заходи, конкурси і змагання.

Нагадаємо, МКІП опублікувало проморолик до Дня Конституції України. У сорокап’ятисекундному відео актори, що виконують ролі звичайних українців різних соціальних статусів і ролей, наголошують, що мають гарантовані Конституцією права.

Leave a Reply