«Німецький слід» на Книжковому Арсеналі

471

У рамках міжнародної книжкової виставки-ярмарку Книжковий Арсенал видавництво «Саміт-книга» представило багато новинок, але найбільш знакові книги, за щасливим збігом обставин, були так чи інакше пов’язані з авторами, які проживають наразі в Німеччині.

Кореспондент Associated Press Мстислав Чернов, що нині проживає в Німеччині, представив на Книжковому Арсеналі свій роман «Часи сновидінь». Книга отримала схвальну критику, з’явилася у бібліотеці Штутгарту, але через карантинні обмеження, презентація україномовної версії раніше відбутися не змогла. Головними героями роману стали чотири людини: дівчина, яка потрапила у пастку в окупованому Слов’янську; лікар, який в цю пастку вирушив свідомо, через муки нечистої совісті; жінка, яка шукає сімейного щастя з солдатом, що повернувся з війни; талановитий юнак, приречений на смерть від раку. Усіх героїв об’єднує самотність та жага любові. А ще – війна. Роман починається з подій військового конфлікту та веде далеко за его межі: до Харкова, який все ще поколихується наслідками революції, у холодну темряву нічних вулиць Праги, в гущавину антиміграційних протестів в Італії, до буддійського монастиря у М’янмі, у Гімалаї.

Для кореспондента Associated Press стандарти роботи завжди дуже високі. Проте коли журналіст займається ще й письменницькою діяльністю, відмінність у вимогах до матеріалу в ЗМІ та книзі постає чи не щодня. Тим більше об’єктивність важлива у текстах про війну, яка щойно завершилась або яка ще триває.

Не менш важливою подією Книжкового Арсеналу стала презентація книги «Хорошо быть женщиной», написаної українсько-німецьким автором, співзасновницею міжнародного арт-порталу ГуРу і співвласницею берлінського видавництва, куратором жінок, які перенесли домашнє насильство, Наталією Сватковою. Книга, яка включила в себе життєві історії жінок, що постраждали від сімейного насильства, порушення гендерних прав та знаходяться у в’язниці, написана Наталією в співавторстві з громадськими діячками Яною Барановою та Анастасією Попсуй.

За словами заступника голови КМДА Марини Хонди, що представила книгу в рамках дискусії спеціальної програми «Сімейні цінності», книга «Хорошо быть женщиной» знайомить читачів з темою насильства через особисті історії персонажів, що дає можливість набагато глибше відчути і зрозуміти проблеми героїв – фактично пропустити через себе їх долі, прожити їх разом з ними. Такий підхід підштовхує до переосмислення теми насильства у повсякденному житті, допомагає зрозуміти, що подібне явище не повинно і не може бути нормою у сучасному суспільстві. Завдання суспільства розвинути в собі нульову толерантність до насильства в будь-якому його прояві, а представлена книга є хорошим інструментом стирання наявних гендерних стереотипів і формування негативного ставлення суспільства до насильства.

Голосно та яскраво на Книжковому Арсеналі було презентовано альбом «Легенди спорту», що вийшов у видавництві «Саміт-книга» за підтримки Міжнародної громадської організації «Гуманітарний проект» на чолі з Сергієм Анпілоговим. Альбом включив у себе фотографії зірок світового спорту з колекції видатного спортивного журналіста Юхима Шаїнського, що проживає в Німеччині. У число видатних осіб альбому увійшли такі герої спорту, як Пеле та Олег Блохін, Мухаммед Алі, Віталій і Володимир Кличко, Міхаель Шумахер і Валерій Борзов та багато інших. На презентації книги, присвяченій 30-річчю Національного олімпійського комітету України, були присутні олімпійські чемпіони та керівники Олімпійського руху нашої країни.

 

«Німецький слід» на Книжковому Арсеналі – це знак до нарощування активного культурного співробітництва між нашими країнами. У планах видавництва «Саміт-книга» і фонду «Культурні новації» на чолі з Владиславом Трубіциним, який є нашим системним партнером, не тільки видання українських авторів у Німеччині, але й проведення Днів Української словесності в цій країні.

Видавництво «Саміт-книга»

Leave a Reply