Побачив світ новий номер газети «Літературна Україна»

1021

Вийшов друком №13-14 (5896-5897) «Літературної України». У свіжому числі – репортажі з заходів відзначення тридцятиріччя Національної спілки письменників України, відверта розмова про книжки з експрем’єром Анатолієм Кінахом, рефлексії на значення постаті В’ячеслава Липинського в нинішніх реаліях, розвідка Надії Гармазій про життя і творчість Віктора Терена, а також багато інших авторських матеріалів.

Зі свіжого номера «Літературної України» ви довідаєтеся й про актуальні мистецькі конкурси та премії. Зокрема, на першій шпальті числа кожен охочий може ознайомитися з умовами участі у Міжнародному конкурсі диджитал-мистецтва «Ми – аніматори», а на двадцятій – у Міжнародному літературному конкурсі рукописів прози «Крилатий лев».

Нове число видання рясніє цікавими розмовами з непересічними людьми. Так, приміром, на шостій і сьомій сторінках ви матимете змогу познайомитися з українським політиком, колишнім прем’єр-міністром України, президентом Українського союзу промисловців і підприємців Анатолієм Кириловичем Кінахом у дещо незвичнім – літературно-мистецькім – ракурсі. В розмові з кореспондентами «Літературної України» державник зробив одразу кілька цікавих «читацьких» зізнань, окреслив злободенні, на його переконання, проблеми вітчизняного книговидання та запропонував план дій щодо поліпшення ситуації в галузі.

На четвертій і п’ятій шпальтах читайте розмову з Юлією Гершун – культурною експерткою, меценаткою, головою ГО «Молодь, яка творить державу», представницею України в дипмісіях ООН, учасницею робочої групи з номінування Чорнобильської зони до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Журналіст Давід Лінчевський поговорив із пані Юлією про її авторську передачу «Культурна дипломатія» на телеканалі «Прямий», українське культурне середовищу в цілому та її телевізійну складову зокрема.

У рубриці «Літературна археологія» – продовження розповіді про відомого українського письменника Віктора Григоровича Безорудька, розпочатої попереднім числом газети. Цього разу маємо матеріал із архівів Сергія Куліди, головного редактора «Літературної України», в якому автор оповідає про окремі віхи життя Безорудька, щедро приправляючи текст цитатами з наукових і художніх текстів, світлинами, спогадами сучасників та іншим міцним фактологічним матеріалом.

На десятій та одинадцятій шпальтах №13-14 «Літературної України» міститься початок докладного матеріалу літературознавця і Шевченківського лавреата Михайла Наєнка про Анатолія Дімарова. Продовження розвідки варто очікувати в прийдешнім числі видання.

П’ятнадцята сторінка присвячена презентації нової книжки українського політичного, громадського діяча та мецената Віталія Скоцика «Ідеальний шторм», що відбулася у форматі вистави на сцені Національного драматичного театру імені Івана Франка у Києві. Автор статті, культуролог і критик Микола Іванов, розповідає не тільки про постановку режисера Богдана Гнатюка, в межах якої представили нову працю пана Віталія, а й про самого автора та, властиво, про «Ідеальний шторм».

Знайшлося в номері місце й дебютанту в друкованому виданні: на двадцять першій сторінці Заслужений журналіст України Віктор Вербич рефлексує до постаті В’ячеслава Липинського крізь призму його життя та діяльності, а також сучасного ставлення земляків до Українця (дарма що етнічного поляка). Матеріал пана Вербича вперше побачив світ на віртуальних шпальтах видання «Літературна Україна ОНЛАЙН».

Газета узвичаєно друкує якісні прозові та поетичні доробки. На дванадцятій сторінці нового номера опубліковано уривок повісті «Іван» Сергія Саєнка. У рубриці ж «Поезія» маємо добірки віршів Дмитра Чистяка й Василя Василашка: пан Дмитро тішить своїми екзотеричними етюдами з циклу «Скляна зоря», а пан Василь проводить читача повним спектром емоцій – од легкого гумору (вірш «Чому оренда краща?») до замислення над серйозними речами та явищами (наприклад, «»Причина смерті – українець»»).

Звичайно, ми навели далеко не повний перелік журналістських матеріалів і творчих доробків, із якими ви можете ознайомитися в новім числі видання. Загальний обсяг номера – двадцять чотири шпальти, тож охочі матимуть чимало цікавого читання. Актуальні новини культурно-мистецького життя України та світу, авторські рецензії, висококласні поезії та проза, критика, глибокі аналітичні статті – все це чекає на вас у №13-14 «Літературної України».

Долучайтеся до нашої спільноти! Оформити передплату на газету «Літературна Україна» можна за «Каталогом видань України» у будь-якому поштовому відділенні України. Наш передплатний індекс — 60974.

Leave a Reply