Садибу Терещенків у Києві можуть обернути на офісний центр

773
Садиба Терещенків у Києві. Фото – «Вікіпедія»

Столичну пам’ятку архітектури ХІХ сторіччя, садибу Терещенків, можуть перетворити на офісний центр. Відповідний проєкт реконструкції схвалив департамент охорони культурної спадщини КМДА ще минулого року.

Про це інформує «Хмарочос», посилаючись на сторінку Олени Терещенко, ексдепутатки та дружини спадкоємця роду власників садиби Мішеля Терещенка у соціальній мережі «Facebook».

«Як з‘ясувала Київська міська прокуратура, Департамент охорони культурної спадщини КМДА у березні 2020 року ПОГОДИВ (!) злочинний проект забороненої законодавством ПЕРЕБУДОВИ (реконструкції) безцінної пам‘ятки архітектури, який передбачає надбудову та перебудову існуючих будинків садиби під офісний центр, в результаті якої ця перлина архітектури роботи Краузе повністю втратить свою автентичність!!! Тобто чиновниками КМДА погоджено знищення Садиби Терещенків!», – пише пані Олена у соцмережі [тут і далі збережено авторську редакцію дописів].

Іще 2007-го року садибу Терещенків площею понад 1000 м² передали ПАТ «Центрелеватормлинбуд» за інвестиційним договором, однією з умов якого було проведення реставрації будови. Проте нині садиба занедбана й поволі руйнується, що може спричинитися до повного зникнення пам’ятки. У червні 2021-го прокуратура звернулася до суду, щоби повернути будівлю у комунальну власність.

За інформацією зі сторінки Олени Терещенко в соцмережі «Facebook», днями «Київська міська рада, в інтересах якої прокуратурою поданий позов і яка всі 14 років бездіяла, […] ПРОІГНОРУВАЛА засідання: ані представника, ані листа щодо підтримки позову прокуратури не направила!».

Отже, пише пані Олена, підготовче засідання перенесено на 26 липня 2021 року на 14:00.

«Ми з Мішелем дуже просимо максимального поширення інформації та звертаємося до ЗМІ з проханням висвітлити ситуацію. ПАТ «Центрелеватормлинбуд» має потужне лобі у Київраді та на державному рівні, а вся наша надія лише на Закон та суспільний резонанс!», – підкреслює вона.

Нагадаємо, депутати Івано-Франківської обласної ради просять уряд внести до президентської Програми «Велике будівництво» об’єкти культурної спадщини, які перебувають у комунальній власності.

Leave a Reply