У Львові відкрилася банерна виставка до 80-х роковин червоного терору

359
Виставка «Реабілітовані долею» у Львові. Фото – з сайту Національної спілки письменників України

У львівському сквері «На валах» цими днями відкрили банерну виставку «Реабілітовані долею», присвячену 80-им роковинам червоного терору в тюрмах Західної України.

Про це пише Наталка Радикова на ресурсі «Фотографії старого Львова».

Експозиція присвячена масовим розстрілам і злочинам радянського режиму 1939-1941 та 1944-1950-х років.

«Наша земля тримає у собі таємниці ще багатьох українців, які полягли у боях, були розстріляні чи замордовані. Наш обов’язок повернути цим героям імена, розповісти про їхню долю нащадкам. Важливо, щоб пам’ять про ці трагічні події ми почали вшановувати і на загальнодержавному рівні», – сказала на відкритті виставки «Реабілітовані долею» голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

Пані Ірина подякувала голові та представникам Меморіально-пошукового центру «Доля» за плідну працю: саме це комунальне підприємство Львівської обласної ради впродовж шести років проводило дослідження, що й спричинилося до з’яви експозиції в її теперішнім вигляді.

«Ідея виставки з’явилася для популяризації української історії, зокрема її трагічних сторінок. Мета – поширити правду про страшні події 80-х роковин Червоного терору в тюрмах Західного України. Важливо, що виставка є пересувною, вона об’їде усю Західну Україну», – відзначив на відкритті депутат Львівської обласної ради, керівник Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

На запропонованих у межах експозиції банерах – не тільки кадри з горезвісної львівської «тюрми на Лонцького», а й із 25-ої пересильної в’язниці міста. Тут само можна простежити хід робіт із пошуку, ексгумації та перепоховання жертв комуністичного режиму в Дрогобичі, Дубно, Луцьку.

Раніше ми повідомляли, що в Софії Київській відкрилася виставка про порти Причорномор’я ХІІІ-ХV століть. У центрі її уваги – Кримські генуезькі фортеці Кафа, Чембало і Солдая, молдовська фортеця Монкастро, Ілліче, татарські міста Великі Кучугури та Кінські Води. Виставка розкриває феномен Чорноморської торгівлі ХІІІ-ХV ст. між найвіддаленішими куточками Середземномор’я та країнами Східної Європи, Середньої Азії. Ключовими станціями цієї торгівлі були саме порти Північного Причорномор’я.

Leave a Reply