У середмісті Києва намагаються знести модерністську пам’ятку

578
«Квіти України». Фото – з відкритих джерел

12 липня модерністський павільйон «Квіти України» оточила важка техніка, повідомляють активісти спільноти «Зберегти Квіти України».

Про це інформують «Економічні новини».

Попри протести киян, пам’ятку модерністської архітектури початку 1980-х авторства Миколи Левчука почали зносити. Активісти та сусіди забудови зняли частину паркану та заблокували роботу техніки.

Свого часу відкритий лист за збереження будівлі «Квітів України» зібрав майже шість тисяч підписів. До кампанії захисту пам’ятки долучилися, зокрема, члени Архітектурної палати Спілки Архітекторів України, а вимоги небайдужих киян на своїй сторінці у соціальній мережі «Facebook» підтримав міністр культури Олександр Ткаченко.

Цими днями представниця забудовника Ольга Соловей запросила активістів на перемовини – на власних умовах, без журналістів і представників Спілки Архітекторів, які раніше погодилися виступити медіаторами переговорів про дальшу долю будівлі. Соловей також переказала позицію забудовника: роботи з демонтажу будівлі припинятися не будуть.

Фото – «Економічні новини»

Раніше забудовник повідомляв про наміри проведення відкритого конкурсу архітектурних проектів на реконструкцію. Він запевнив громаду, що унікальне озеленення будівлі – тридцятирічний виноград Вічі – збережеться. За тиждень по тому розпочали будівельні роботи, а згаданий виноград знищили.

За словами захисників будівлі, є декілька судових позовів, які зараз подаються проти забудовника. Вони мають потенціал заблокувати демонтаж на постійній основі, але лише за кілька днів.

Сьогодні вдень кількадесят активістів прорвалося за будівельний паркан довкола «Квітів України». Вони спаралізували роботу техніки.

Фото – «Економічні новини»

«Маємо не допустити знищення будівлі доти [до подання згаданих вище позовів – прим. ред.], а це означає, що до кінця цього тижня ми просимо вас чергувати на місці забудови разом з нами», – звернулися до небайдужих киян громадські діячі.

За інформацією «Економічних новин», на місці оранжерейного комплексу планують звести елітний торговельно-офісний комплекс з цілодобовим рекламним медіа-фасадом, на який, за словами забудовника, залежно від пори року періодично транслюватиметься зображення літнього озеленення, осіннього листя, сніжинки.

Раніше ми писали, що садибу Терещенків у Києві можуть обернути на офісний центр. Відповідний проєкт реконструкції схвалив департамент охорони культурної спадщини КМДА ще минулого року.

Leave a Reply