У Києві презентували книжку правозахисника Мирослава Мариновича

252
Нова книжка М. Мариновича. Фото – вид-во «Дух і літера»

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) разом із видавництвом «Дух і Літера» та Міжнародним фондом «Відродження» презентували нову книгу Мирослава Мариновича про центральну роль цінностей у житті людини – «Як Україні виростити крила».

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Це збірка добре відображає суттєві зміни у моєму житті. Якщо у 90-х роках я здебільшого писав статті, то сьогодні більше мого часу поглинають виступи та лекції. Одне слово, щось я розбалакався. Тому і не дивно, що тексти моїх виступів склали більшу частину цього збірника», – пояснив автор, правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінської групи, президент Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу Мирослав Маринович.

За словами автора, у книзі є ще одна зміна прикладного характеру – його роздуми про цінності. «Раніше я б говорив про них здебільшого у релігійній, зокрема, біблійній площині, а зараз у площині політичній. Ну бо як же ж, кожний українець у політиці професіонал, так само і я, а тепер, укладаючи цей збірник, помітив, що я набрався сміливості прикладати тему цінностей до таких суто професійних ділянок, як журналістика, право і шкільна освіта», – підкреслив автор.

Тексти, що увійшли до цього книги, написані протягом кількох останніх років, спровокованих путінським режимом нинішнього загальносвітового сум’яття, коли світ потрапив у пастку авторитарності, популізму і національних егоїзмів, та ще й охоплений пандемією коронавірусу. Доволі впевнений рух України на шляху виходу з московського рабства й утвердження на світовій арені вже як не лише географічного, а й самостійного політичного, суб’єкта також раптово загальмувався через суспільні турбулентності, викликані виборами 2019 року.

«Маринович часто звертається безпосередньо до молодих управлінців, журналістів, учителів, правників, громадських активістів, бізнесменів тощо, стверджуючи, що державницький розвиток України неможливий без духовного преображення її громадян», – ідеться в описі книжки на ресурсі видавництва «Дух і літера».

Нагадаємо, активісти знайшли монографію Віктора Медведчука, написану на основі його «загубленої» дисертації. В ній проросійський політичний діяч негадано обстоює державницькі позиції.

Leave a Reply