У Мінреінтеграції пояснили, чого кримськотатарська мова матиме латинську абетку

293
Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

Заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Снавер Сейтхалілєв пояснив, чому наразі ведеться робота з офіційного унормування кримськотатарського алфавіту на основі латинських літер.

Про це посадовець розповів у програмі «На самом дєлє» на телеканалі «Дом».

«Ми виходимо на абсолютно новий рубіж, бо закріплення алфавіту на основі латинської графіки об’єднує весь кримськотатарський народ і відкриває можливості щодо більш згуртованої інтеграції з усім тюркомовним світом», – цитує канал «Дом» пана Снавера.

За словами заступника міністра, латиниця точніше відбиває фонетичні особливості кримськотатарської мови. Водночас у Росії для нотування кримськотатарської використовується винятково кирилиця.

«Країна-агресор обмежена своїми імперськими підходами до цього питання. Бо там всі мови розвиваються тільки на основі кирилиці. А кирилиця саме тюркські мови дуже сильно обмежує, і не є оптимальною в плані фонетиці», – додав пан Сейтхалілєв.

На думку чиновника, «Україна, приймаючи сам закон [про корінні народи – прим. ред. «Дом»] і йдучи по треку розвитку мови на основі латиниці, створює абсолютно новий імпульс в плані лідерства, як держава, яка є в широкому контексті політичною нацією і включає дуже багато етносів і народів».

Нагадаємо, нещодавно у Києві справили День кримськотатарського прапора.

Leave a Reply