У соцмережах шириться раптівка на підтримку малого герба України

287
Зображення – з відкритих джерел

На різних ресурсах усемережжя представники культурної спільноти України об’єдналася супроти зміни тризуба на «великий» герб.

Про це інформує «Суспільне | Культура».

Верховна Рада України до кінця тижня має розглянути законопроєкт «Про великий Державний Герб України» Володимира Зеленського, що його парламент уніс до порядку денного 13 липня.

«За ці роки було багато різних конкурсів, суперечок, сварок, думок і різних бачень. Це нормально, це демократія. Я гадаю, що у рік 30-ліття незалежності і 25-ліття Конституції потрібно в цьому питанні нарешті поставити крапку», – відзначив президент України на засіданні Верховної Ради 28 червня.

Проте вітчизняна інтелігенція – письменники, журналісти та історики – об’єдналася для раптівки, в якій закликала депутатів не підтримувати проєкт, а самого президента – відкликати його та вилучити з Конституції пункт про великий герб.

До раптівки долучилися, зокрема, Оксана Забужко, Юрій Винничук, Ірма Вітовська-Ванца, Юрій Макаров, Тарас Чубай, Андрій Любка, Маркіян Камиш, Макс Кідрук, Остап Українець, Віталій Гайдукевич та інші. Вони вже опублікували на своїх сторінках у соціальних мережах дописи майже однакового змісту, де пояснюють свою позицію.

Нагадаємо, раніше Інститут національної пам’яті не бачив сенсу в розроблянні нового герба за наявності тризуба. Тоді в установі відзначили: тризуб є одним з найгарніших гербів у світі, він прийнятний для всіх українців, тож немає потреби в розробці нового.

Leave a Reply