Нацрада оштрафувала відомий телеканал через серіал російською

353
Фрагмент афіші серіалу «Кухня» – з відкритих джерел

15 липня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, реагуючи на скаргу активіста громадського руху «Відсіч», призначила каналу «1+1» штраф у розмірі 71 тисячі 488 гривень через трансляцію російського серіалу «Кухня» російською ж мовою.

Про це пише Наталія Данькова на цифрових шпальтах видання «Детектор Медіа».

Представниця телеканалу «1+1» у суді пані Тетяна Смирнова на засіданні повідомила, буцім це сталося через неоднозначно сформульовані норми законів.

Минулого року Нацрада одержала скаргу на канал, складену активістом руху «Відсіч» Максимом Ковбиком. В ній автор зазначив, що впродовж квітня-травня «1+1» транслював серіал «Кухня» російською мовою, а згодом перевірка, проведена Національною радою з питань телебачення та радіомовлення, це підтвердила.

«За інформацією Держкіно, «1+1» має прокатні посвідчення на цей серіал, а відповідно до них мовою розповсюдження серіалу є українська», – підкреслює журналістка «Детектор Медіа». Згідно з Законом «Про телебачення і радіомовлення», іноземні фільми та серіали мусять демонструватися на екранах із українським дублюванням чи озвученням.

Остап Крамар, журналіст «Громадського», нагадує, що серіал «Кухня», окрім «1+1», виходив і на «ТЕТ».

Раніше «Літературна Україна онлайн» повідомляла, що мовний омбудсмен Тарас Кремінь наголосив на принциповій важливості питання мови в гібридній російсько-українській війні. За словами пана Тараса, українська мова – «не лише культурний, освітній чи гуманітарний фактор, а і фактор національної безпеки та оборони».

Leave a Reply