Суд заборонив демонтування «Квітів України» через авторські права

273
«Квіти України». Фото – з відкритих джерел

Учора Шевченківський районний суд Києва наклав заборону на проведення демонтажу будівлі «Квіти України» у столиці на час судового слідства у справі про порушення авторських прав архітектора.

Про це повідомляє юридична компанія «Axon Partners» у соціальній мережі «Facebook».

Представники юрфірми пишуть, що представляли в суді інтереси архітектора «Квітів України» Миколи Левчука.

«Рендери зовнішнього вигляду будівлі після реконструкції, які опублікував власник, свідчать про те, що фасад буде кардинально змінено, а каскадний атріум – знищено. Проблема у тому, що власник не залучив нашого клієнта Миколу Левчука як автора проєкту будівлі «Квіти України» до жодних робіт з проєктування реконструкції будівлі, а також не отримав від нього згоду на реконструкцію та зміну. Микола Левчук виступав і виступає проти реконструкції, оскільки намір власника означає повне знищення первісного архітектурного проєкту під прикриттям реконструкції», – відзначають правники.

Представники «Axon Partners» повідомляють, що, не узгодивши проєкту з архітектором первинної будови, забудовник порушив його авторські права. «Іншими словами, власник будівлі мав погодити із Миколою Левчуком проєкт реконструкції перед тим, як починати демонтаж оригінальної будівлі, але не зробив цього», – пишуть юристи компанії у соцмережі «Facebook».

В «Axon Partners» готують позов про захист прав архітектора. На час судового слідства у цій справі власнику заборонено проводити роботи.

«Це – перший випадок в історії українського містобудування, коли суд застосував подібне забезпечення позову у справі про порушення немайнових авторських прав архітектора», – підкреслюють юристи з «Axon Partners».

Надалі правники планують подавати відповідний позов, вимагати збереження первинного архітектурного проєкту та дотримання прав Миколи Левчука. «Крім цього, ми проситимемо виплатити компенсації за зруйновану будівлю», – додають вони.

Нагадаємо, цими днями на будмайданчик при будівлі «Квіти України» заїхала техніка, проте небайдужі містяни заблокували її роботу. Згодом на будівлю наклали арешт.

Leave a Reply