У Нью-Йорку на Донеччині проведуть літературний фестиваль

436
Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

2-3 жовтня у селищі міського типу Нью-Йорк Донецької області відбудеться літературний фестиваль.

Про це інформує «Читомо», посилаючись письменницю Вікторію Амеліну, засновницю фестивалю.

«Ідея Нью-Йоркського Літературного Фестивалю з’явилася в мене відколи я почала їздити на Схід як письменниця − тобто фактично від початку війни. Річ у тім, що Нью-Йорк мені рідний − мій чоловік провів там значну частину дитинства, вся його родина з українського Нью-Йорка. Я вперше побувала в смт Нью-Йорк ще в 2005-му році. А у травні 2021-го я подзвонила рідним і спитала, чи варто робити в містечку літературний фестиваль. Після ствердної відповіді запропонувала Олександрі Папіній поїхати туди і познайомитися з тамтешніми активістами, які тоді ще тільки боролися за повернення селищу старої назви», − розповіла пані Вікторія.

За її словами, селище розташоване на лінії розмежування, в ньому залишилося близько десяти тисяч жителів. «Це зовсім невелика аудиторія», а отже організатори радо запрошують, зокрема, й українських військових.

Вікторія Амеліна додала, що проєкт волонтерський і наразі не має фінансування. Основні витрати покриває вона. Організатори планують зібрати гроші на платформі «Спільнокошт» і встигнути провести подію до наступного локдауна.

До участі в Першому Нью-Йоркському літературному фестивалі долучаться письменники та письменниці з трьох країн: Олена Стяжкіна, Сергій Жадан, Галина Крук, Сашко Дерманський, Катерина Міхаліцина, поетка з Нью-Йорка (США) Оленка Дженнінгз, Себастьян Гобер (Франція). У межах заходу відбудеться конкурс есеїв для старшокласників Нью-Йорка з мандрівками до Києва та Львова як нагородами. У музичній програмі візьме участь джазовий контрабасист Марк Токар.

Частину подій транслюватимуть український ПЕН та Форум Видавців. Серед партнерів події: Тетяна Пилипець та ГО «Книжкова толока», місцеві громадські організації «Ініціативна молодь українського Нью-Йорка», «Студія громадських жіночих ініціатив», «Твоє нове місто» (Торецьк), Донецька обласна військово-цивільна адміністрація, Торецька міська військово-цивільна адміністрація.

Організатор фестивалю – громадська організація «Культурний елеватор», керівниця − Олександра Папіна (організаторка фестивалю «Кальміус», Краматорськ). Фокусна тема – «Справжні імена. Справжні історії».

«Нью-йоркці повернули своєму селищу справжнє ім’я, а наш Нью-Йоркський Літературний Фестиваль − повертатиме справжні історії», – додала Вікторія Амеліна.

Нагадаємо, у столиці презентували «Донбасію» Ігоря Зоца. За словами одного з учасників презентації, це книга про людей, які уособлюють саме український Донбас.

Leave a Reply