На Закарпатті готують книжку про Лесю Українку: охочі можуть долучитися

336
Леся Українка. Фото – з відкритих джерел

З нагоди 150-го ювілею Лесі Українки Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека імені Ф. Потушняка готує до друку збірку «Закарпатська Лесіана», що міститиме статті, есеї, спомини та художні твори закарпатців про українську письменницю.

Про це пише Іванка Когутич для «Закарпаття онлайн».

Автори проєкту мають на меті проаналізувати не тільки вплив Лесі Українки на літературний процес Закарпаття, але й представлення її творчості на театральних сценах, в образотворчому та музичному мистецтві краю.

«Закарпатська Лесіяна» є третім і завершальним проєктом до великих ювілеїв світочів української літератури. У 2014 році до 200-річчя Тараса Шевченка Закарпатська обласна наукова бібліотека видала «Закарпатську Шевченкіану, а в 2016 році до 160-річчя Івана Франка – «Закарпатську Франкіану».

Оскільки відтоді з’явилося чимало нових матеріалів, «Закарпатська Лесіяна» доповнюватиметься й розділами, присвяченими Т.Шевченку та І.Франку.

Презентація книжки запланована на кінець 2021 року.

Упорядники майбутнього видання запрошують до співпраці всіх, хто має цікаві матеріали про Лесю Українку та Закарпаття. Пропозиції слід надсилати на поштову скриньку Закарпатської обласної наукової універсальної бібліотеки ім. Ф.Потушняка з позначкою «Для «Закарпатської Лесіани»» в темі листа.

До слова, на Житомирщині відбулася мистецька раптівка до 150-річчя Лесі Українки. Учасники написали українським скорописом монолог Мавки з Лісової пісні, який декламували під музичний супровід сопілки.

Leave a Reply