«Ше.Fest» завітав у Бровари

435
Оргкомітет і волонтери проєкту «Ше.Fest мандрує країною»

24 липня мешканці Броварів змогли відчути атмосферу Ше.Fest’у в своєму місті. Проєкт «Ше.Fest мандрує країною» подарував броварчанам змогу познайомитися з сучасним баченням Шевченка і творчістю як постійних, так і нових учасників фестивалю.

Про це кореспондентові «Літературної України онлайн» розповіли у пресслужбі проєкту «Ше.Fest мандрує країною».

Протягом дня на різних локаціях відбувалися пізнавальні та розважальні події. Наприклад, у парку імені Тараса Шевченка діти та підлітки пройшли «Ше.Квест», взяли участь у розіграші подарунків та побачили унікальну інтерактивну екскурсію з елементами доповненої реальності «Шевченко в Броварях».

Учасники та переможці «Ше.Квесту»
Вручення торбинок переможцям «Ше. Квесту»

Оскільки гасло цьогорічного фестивалю «Шевченко – це любов!», організатори не могли оминути теми кохання та симпатії в житті Кобзаря. У культурно-просвітницькому центрі «СвітЛиця» відбулася лекція завідувача Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка (Київ), кандидата історичних наук Мирона Гордійчука на тему «Жінки та музи Тараса Шевченка».

Лекція про жінок і муз Шевченка

Поціновувачі театру змогли побачити унікальне дійство у міському просторі «ТепЛиця». Глядачі стали свідками народження вистави на сцені. І, знову-таки, провідною темою події стало кохання.

Початок вистави

Режисерка і драматургиня Ольга Анненко спеціально для «Ше.Fest» написала п’єсу «Шевченко. Остання любов» про історію стосунків Тараса Шевченка і Марка Вовчка. У Броварях відбулася відкрита читка п’єси. Вистава, що народжувалася під час заходу, буде показана на фестивалі в Моринцях.

Читка вистави

Головна музична сцена працювала ввечері в парку «Перемога». Для броварчан виступив мультиінструменталіст і кобзар Віталій Кобзар, а ведучий концерту Олександр Висоцький змусив усіх присутніх «закрутити шума» у танці під відому пісню гурту «Go_A».

Гості «закрутили шума»
Віталій Кобзар

Спеціальними гостями події став український вокальний дует народних артисток України «ТЕЛЬНЮК: Сестри» із шевченківською програмою «ТЕЛЬНЮК: Наш Шевченко».

Сестри Тельнюк у Броварах
Басист сестер Тельнюк

А на фінал концерту всі присутні розгорнули на площі гігантське полотно з обрисами України та цитатами Шевченка, яке створювалося спільними зусиллями учасників «Ше.Fest» 2018-го року.

Полотно з цитатами

У своїх текстах, повідомленнях і звітах організаційний комітет проєкту «Ше.Fest мандрує країною» свідомо пишуть «Броварі», а не «Бровари», а мешканців міста звуть броварцями, а не броварчанами. За словами представниці оргкомітету Богдани Гайворонської, це – не помилка, а відданість ідеї повернути місту його історичну назву. «Саме «Броварі» – так писав у своїх творах Шевченко, і так вони названі в інших документах», – пояснила пані Богдана.

Маленький броварчанин-броварець цитує Шевченка

Про цю засаду 24 липня гостям заходів «Ше.Fest» у Броварах розповіла зі сцени Марина Овдієнко – українська видавчиня, краєзнавиця, почесна громадянка міста Бровари, старша наукова працівниця Броварського краєзнавчого музею. «Великий авторитет у галузі мови Борис Антоненко-Давидович писав у книзі «Як ми говоримо?», що правильно казати «Броварі» і «броварці»», – пояснила вона.

За словами пані Марини, Тарас Шевченко згадував Бровари у «Катерині»:

Заплакала, пішла шляхом,
В Броварях спочила,
Та синові за гіркого
Медяник купила.

Переможець танцювального інтерактиву

Оргкомітет проєкту пояснює: колись тут була поштова станція, одна з цілої системи поштових станцій в Російській імперії. У Броварях вона не збереглася, але збереглася в Ніжині. На стіні висить мапа всіх станцій, де назви міст написані російською мовою. Там є «Сумы», згадуються й «Бровари», що українською мовою звучить як «Броварі».

Маленькі учасники заходів проєкту «Ше.Fest мандрує країною»

Нагадаємо, минулого тижня «Ше.Fest мандрує країною» розважав і просвітлював мешканців Ірпеня, що на Київщині. Сам фестиваль відбудеться, як ми й повідомляли раніше, у двадцятих числах серпня в Моринцях.

За матеріалами пресслужби проєкту «Ше.Fest мандрує країною»
Фото – пресслужба проєкту «Ше.Fest мандрує країною»

Leave a Reply