Митці започатковують проєкт супроти культурної ізоляції Криму

433
Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

Агенція «АртПоле» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) створює мистецький проєкт «Крим. Третій вимір», який об’єднає в собі традиційне мистецтво Криму, цикл відеоінтерв’ю, паблік-арт і музично-візуальну програму.

Про це пише Євгеній Морі для видання «Суспільне | Культура», посилаючись на пресреліз організаторів проєкту.

Із липня по вересень цього року митці створюватимуть мистецькі об’єкти на контрольно-пропускному пункті «Каланчак» та в кількох локаціях Херсона. У жовтні об’єкти презентують в Києві у супроводі музичних та візуальних робіт інших митців та мисткинь. Після цього роботи вирушать у Івано-Франківськ.

За задумом авторів, «Крим. Третій вимір» має актуалізувати кримське питання в художньому контексті:

«Після анексії Криму минуло сім років. Цього часу вистачило, щоб Крим майже зник з ментальної карти більшості українців, перетворившись з півострова на відрізаний чужий острів. Цьому острівному ізольованому дискурсу є альтернатива — дискурс взаємопов’язаності та належності».

(Організатори проєкту «Крим. Третій вимір»)

У проєкті візьмуть участь міждисциплінарна художниця з Києва Оля Михайлюк, кримськотатарський кераміст Рустем Скибін і архітектор, музикант та саундартист з Мінська Сергій Кравченко.

Проєкт поєднає кримськотатарські орнаменти Рустема Скибіна з переосмисленням кримських патернів від Олі Михайлюк; цикл відеоінтерв’ю «Крим. Дивитися очі», записаних спочатку у березні 2014-го та повторно влітку 2021-го; public art проєкт «:::стежка:::» біля КПП «Каланчак»; музично-візуальну програму, в якій мінський саундартист SK.EIN з’єднає абстрактну електроніку з автентичними звуковим простором Криму.

А тим часом усемережжям шириться акція солідарності з журналістами, заарештованими в Криму. Долучитися може будь-хто!

Leave a Reply