НСПУ зробила заяву щодо наступу на громадські інститути Білорусі

417
Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

Національна спілка письменників України висловила солідарність зі Спілкою білоруських письменників, Білоруським ПЕН-центром, усіма незалежними творчими, неурядовими та некомерційними організаціями, які зазнали безпідставних, політично вмотивованих переслідувань упродовж липня 2021-го року.

Про це йдеться в заяві Секретаріату НСПУ, опублікованій на офіційнім сайті Спілки.

«Рішуче засуджуємо системне порушення основоположних прав і свобод громадян, зокрема свободи творчості, з боку білоруських державних органів», – підкреслює Секретаріат НСПУ.

Згідно з оприлюдненим документом, Спілка письменників уважає «абсолютно неприпустимими твердження політичних діячів про потребу повного анулювання громадянського суспільства в Білорусі». Зазначені висловлювання, на переконання представників НСПУ, свідчать «як про демонтаж принципів правової держави в сусідній країні, а отже, абсолютну нелегітимність влади в ній, так і про масштабний негуманний експеримент, що підриває безпекову та правову ситуацію в усій Європі».

Описуючи в загальних рисах ситуацію, що склалася в Білорусі з тамтешнім ПЕН-центром, а також із регулюванням діяльності громадських інститутів у цілому, Секретаріат нагадує, що 23 липня 2021 року, після заяв Олександра Лукашенка щодо недоцільності функціонування в Білорусі неурядових і некомерційних інституцій, республіканське Міністерство юстиції вирішило ліквідувати понад пів сотні громадських установ. «За інформацією правозахисного центру «Вясна», ідеться про Білоруський ПЕН-центр, організацію «Арт-сядзіба», соціально-культурну установу розвитку білоруської мови та культури «Мова нанова», центр дослідження громадського управління «SYMPA» та інші юридичні особи, діяльність котрих спрямовувалася на розбудову білоруської культури та забезпечення інших громадянських свобод», – конкретизують українські письменники.

У згаданій заяві Секретаріат НСПУ висловлюється, зокрема, і стосовно обшуків у помешканнях білоруських громадських діячів і офісах культурних інституцій: «14 липня в офісі Спілки, а згодом – у квартирі її голови, відомого прозаїка та поета Бориса Петровича, відбулися обшуки. На сьогодні очільник СБП перебуває під підписками про невиїзд і нерозголошення відомостей щодо слідчих дій. Згідно з даними представників Спілки, готується судове засідання з питання про її ліквідацію. Як наслідок, під загрозою зникнення опиняється авторитетна творча інституція, […] єдиний незалежний літературний журнал Білорусі «Дзеяслоў», який випускає СБП і який із певністю слід зарахувати до найпотужніших мистецьких часописів Східної Європи».

«З огляду на викладене, Національна спілка письменників України закликає Уряд України, українські та міжнародні правозахисні організації засудити наступ із боку нинішньої влади Білорусі на громадянське суспільство в цілому й творчі організації зокрема. Вважаємо, що відповідні незаконні, політично вмотивовані, дії є підставою для посилення санкцій щодо білоруських посадових осіб і політичних діячів», – висновує Секретаріат Національної спілки письменників України у документі.

Водночас, наголошують українські письменники, усвідомлюючи масштабність викликів перед митцями в сусідній країні, НСПУ гарантує всім представникам незалежних літературних спільнот Білорусі можливість реалізувати право на свободу слова і творчості в електронних і друкованих засобах масової інформації Національної спілки письменників України.

Раніше ми писали, що в Білорусі ліквідовують ПЕН-центр.

Leave a Reply