Вийшла праця про Елвіса, яка ставить під сумнів причину його смерті

427
Елвіс Аарон Преслі. Фото – з відкритих джерел

Саллі Годель, біографка Елвіса Аарона Преслі, відомого як король рок-н-ролу, написала книжку «Елвіс: приречений померти молодим» («Elvis: Destined to Die Young»). На сторінках видання авторка стверджує: Преслі, що помер у серпні 1977-го, не був наркоманом.

Про це пише Євгеній Морі для видання «Суспільне | Культура» з посиланням на «The Guardian».

Годель відзначає, що «чорна смуга» виконавця супроводжувалася проблемами зі здоров’ям, які зазвичай списувалися на наслідки наркотичної залежності. Насправді ж це могли бути гени з боку дідуся і бабусі Преслі по материнській лінії, які були двоюрідними родичами. Сім’я його матері – включаючи трьох дядьків – була «проклята» ранньою смертю.

Біографка стверджує: це не збіг, що мати Преслі померла в 46 років, а сам Елвіс – у 42. «У них був схожий чотирирічний період різкого погіршення здоров’я, і це цікаво, тому що вона не приймала ті ж ліки, що і він».

Згідно з офіційною версією, серце співака зупинилося через надмірну дозу різних медикаментів.

Саллі Годель пише, що Преслі страждав на захворювання дев’яти з одинадцятьох систем організму. П’ять із цих захворювань, за його словами, були вродженими. На її думку, вивчення цього питання є способом «олюднити» міфічну фігуру Преслі, який в останні роки свого життя був відомий повнотою і непомірним апетитом.

«Елвіс сприймається як щось менше або більше, ніж людина – він зменшений образ цього рок-н-рольного хлопця, який помер у своїй ванній через занадто велику кількість таблеток».

(Саллі Годель, авторка праці «Елвіс: приречений померти молодим»)

Годель – велика фанатка Елвіса, і вона вважає, що частина літератури про співака, починаючи з книги Альберта Гольдмана 1981 року, спотворює його образ, а тому деякі деталі його біографії варто переглянути.

Годель переконана, що Преслі не був наркоманом, який прагне втекти від реальності. «На історію Елвіса дивляться як на історію саморуйнування, але це історія боротьби за виживання – через бідність, а потім через проблеми зі здоров’ям, – говорить вона. – Важко було бути Елвісом: ніхто до нього не здобував такої слави, і ніхто інший не міг зробити це, крім нього. Він намагався діяти в рамках своєї реальності».

Принагідно пропонуємо вам ознайомитися з майстерними художніми перекладами рок-пісень авторства Олега Пастухова.

Leave a Reply