Щонайменше наполовину «українськомовні» видавництва мають право на пільги

365
Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

Відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» вітчизняні видавництва та підприємства, що випускають та розповсюджують не менш як 50% книжкової продукції державною мовою (за винятком видань рекламного й еротичного характеру), мають право отримати в оренду державне та комунальне майно без проведення аукціону.

Про це повідомляє «Укрінформ», посилаючись на Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

«Ця пільга надається на підставі довідки, яку суб’єкти видавничої діяльності отримують в Держкомтелерадіо. Ще донедавна довідки видавилися у паперовому вигляді. Для спрощення та доступності надання цієї адміністративної послуги наказом Держкомтелерадіо від 05.08.2021 № 356 було затверджено нову форму довідки про випуск та/або розповсюдження не менш як 50 відсотків книжкової продукції державною мовою, яка відтепер буде видаватися на бланку Держкомтелерадіо з накладанням електронного підпису керівництва. За наявності електронного підпису, видавці можуть надсилати заяви на отримання довідки також електронною поштою», – наголошують у Держкомтелерадіо.

До заяви видавництва та підприємства книгорозповсюдження додають копію свідоцтва про внесення суб’єкта видавничої справи до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції, а підприємства книгорозповсюдження – завірені підписом керівника відомості про наявність у продажу на момент подання заяви не менш як 50% книжкової продукції державною мовою.

Довідка видається в електронній формі безкоштовно протягом 15 днів з дня надходження заяви від заявника та діє впродовж року.

Нагадаємо, минулого місяця вдієвилися окремі норми закону про мову в галузі культури.

Leave a Reply