У Білорусі ліквідували ПЕН-центр

440
Зображення – з сайту Білоруського ПЕН-центру

Верховний суд Білорусі ухвалив рішення про ліквідацію ПЕН-центру.

Про це повідомляється на вебресурсі Білоруського ПЕН-центру.

У справі ліквідації відбулося два судових засідання. Рішення ж Верховний суд ухвалив 9 серпня.

В офіційній позиції про закриття представники Білоруського ПЕН-центру наголошують на політичних мотивах події.

«Ми чуємо з державних ЗМІ чітко сформульовані погрози «пустити під ніж» тих, хто проти влади. Без суду і слідства озвучені закиди проти 185 недержавних організацій, звинувачених у деструктивності та в тому, що становлять «потенційну загрозу національній безпеці». Це все свідчить про політичне замовлення на «зачистку» в громадянському секторі. А наша, так би мовити, «вина» – у незгоді з репресіями, насильством, у відстоюванні свободи слова та ідеалів гуманізму. А якщо це наша провина, то нам не соромно. Пишаємося нашою роботою, друзями, партнерами, волонтерами», – зазначають учасники організації.

Білоруський ПЕН-центр заснували 7 серпня 1989 році. Його прийняли до міжнародного ПЕН-клубу в 1990 році. У 2019 році президенткою Білоруського ПЕН-центру зробилася письменниця, Нобелівська лавреатка Світлана Алексієвич.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що білоруська влада має намір ліквідувати ПЕН-центр. Між іншим, Національна спілка письменників України вже висловлювала своє однозначне ставлення до ситуації з наступом на інститути громадянського суспільства.

Leave a Reply