У Харкові відкриють виставку про Маркіяна Паславського

289
Афіша – пресслужба Музею Революції Гідності

13 серпня у Харківському історичному музеї імені М. Ф. Сумцова відкриється виставка «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір», присвячена пам’яті бійця батальйону «Донбас» Маркіяна Паславського.

Про це кореспондентові «Літературної України онлайн» розповіли у пресслужбі Музею Революції Гідності.

У відкритті виставки візьмуть участь заступник генерального директора із розвитку та культурно-просвітницької роботи Національного музею Революції Гідності Ольга Сало, начальник Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова та директор Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Людмила Терещенко. Куратори – Назар Розлуцький та Олександр Бриндіков.

«Відкриття виставки «Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір» у просторі Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова є знаковим моментом. У дні, коли наші громадяни та світова спільнота відзначають тридцятиріччя незалежності України, варто згадати про людей, які брали безпосередню участь у становленні, розбудові та захисті нашої держави. І тут важливою особистістю є Марко Паславський – представник української діаспори, що зберегла пам’ять про свою Батьківщину та любов до неї, людина, яка у складні часи розбудови української економіки полишила затишок закордонного добробуту, щоб безпосередньо докласти зусиль до становлення міцного економічного підґрунтя нашої держави, в тому числі працюючи й у самому Харкові, а у важкі години боротьби за збереження української свободи – боронити її пліч-о-пліч із широкими колами добровольців», – сказала заступниця директора з наукової роботи Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова Ольга Сошнікова.

Над створенням виставки «Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір» працювала команда Національного музею Революції Гідності разом із Музеєм української діаспори та родиною Паславських, яка передала до фондів цих інституцій особисті речі Маркіяна. Виставка починається з роздумів загиблого героя, зібраних у книжці “Заклик діяти: слова Маркіяна Паславського” – одному з видань Музею Майдану. Самі ж експонати висвітлюють основні періоди його життя. Експозиція не лише показує життєвий шлях і вибір Маркіяна, а й оповідає про іловайську трагедію. Про все це також буде показано документальний фільм.

Триватиме виставка «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір» до 26 вересня 2021 року та буде доступною для перегляду з вівторка до неділі з 09:30 до 17:00.

Нагадаємо, раніше в столиці відкрилася виставка, присвячена морю й пляжам.

Leave a Reply