Карпатська літературна резиденція чекає на вісьмох авторів-початківців

395
Зображення – ілюстративне, «Artefact»

Цього року до Карпатської літературної резиденції подадуться восьмеро авторів-початківців.

Про це інформує «Читомо», посилаючись на організаторів КЛР.

Згідно з повідомленням видання, до Резиденції вирушать Дмитро Безверхній, Катерина Бортняк, Катерина Девдера, Ольга Лисак, Сергій Лущик, Лариса Майборода, Ольга Сидоренко та Христина Шалак.

Загалом журі отримало сто вісімнадцять заявок від сімнадцятьох чоловіків і сто однієї жінки віком од 19 до 65 років. Охочі долучитися знаходилися не тільки в Україні, а й за її межами: запити надходили, зокрема, з Варшави, Ташкента й Норильська.

«Якщо коротко проаналізувати 118 текстів, надісланих на конкурс, то Карпати у них переважно постають місцем сили, місцем втечі від невдалого шлюбу чи нещасливого кохання, місцем запальних танців мавок, місцем першого кохання, місцем шкільних екскурсій. Було кілька цікавих спроб перетворити Карпати на декорації для жахів. І кілька текстів з хорошим гумором – це рідкість. Загалом рівень конкурсних текстів – досить високий. Багато хто з авторів та авторок мають хист і вміють працювати зі словом», − розповіла «Читомо» членкиня журі КЛР Марія Семенченко.

Дібрані письменники працюватимуть у резиденції над своїми майбутніми книгами. Вони матимуть змогу співпрацювати з іншими учасниками резиденції, набудуть наставництва від її почесних гостів, відвідають цикл практичних лекцій од запрошених доповідачів-лекторів і команди проєкту «Як увійти у світ сучасної літератури», дістануть індивідуальні консультації та редагування, а також публікацію есеїв в антології проєкту. Крім цього, всі вони братимуть участь у формальній і неформальній програмах КЛР.

«Чимало есеїв, які надійшли на конкурс, насправді були а-ля шкільними творами «про канікули в Карпатах». Це не погано й не добре щодо самих авторів, але яскраво свідчить про те, що в нас чимало людей, травмованих шкільною освітою, які, проте, прагнуть пізнавати і яких, отже, варто навчати мислити й писати інакше. Тому коли я отримала завдання оцінити 118 заявок і вибрати з них близько двадцяти, то спершу стривожилась, адже чимало есеїв слід відсіяти. Проте водночас це й дуже добре, бо переможці у великому конкурсі − справді автори найкращих текстів або такі, в письмі яких помітно великий потенціал на письменство», − пояснила в ексклюзивному коментарі «Читомо» членкиня журі Ірина Троскот.

Карпатська літературна резиденція цьогоріч передбачає двійко заїздів (по четверо авторів/авторок на кожен): 2-16 вересня та 20 вересня – 4 жовтня.

Нагадаємо, у квартирі видатного мовознавця Шевельова у Харкові відкрилася літературна резиденція.

Leave a Reply