Тричі по тридцять: у Тернополі відбувся відеомарафон на честь річниці незалежності

265
Тернопільська обласна наукова бібліотека. Знімок екрана – з віртуальної екскурсії установою

До 30-річчя Незалежності України Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека разом із обласною організацією Національної спілки письменників України провели поетичний відеомарафон. Він тривав 30 днів, і кожен з них присвячувався одному з місцевих авторів.

Про це пише Микола Шот для «Урядового кур’єра».

У поетичному відеомарафоні в ролі декламаторів виступили депутати обласної та Тернопільської міської рад, освітяни, актори драмтеатру, журналісти, бібліотекарі, священнослужителі, учні шкіл. Декламаторів із Тернопілля підтримали жителі міста Суми та Вінницької області.

Голова Тернопільскої ОО НСПУ Олександра Смик відзначив, що для участі в марафоні з-поміж місцевих письменників добрали тридцятьох, серед яких – не тільки добре знані літератори краю, а й молодь.

Окрім цього, лунали вірші й авторів, яких уже немає серед живих. До прикладу, з творчістю Бориса Демківа слухачів знайомила журналістка Світлана Мичко, його донька; спадщину Богдана Бастюка представила донька Ірина Звір, учителька української мови та літератури; доробок Володимира Вихруща запрезентував його син Анатолій – професор, завідувач катедри української мови Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського. Декламуванням поезій ушанували пам’ять і поетів Михайла Левицького, Левка Крупи, Євгена Безкоровайного, Петра Сороки та лауреата Шевченківської премії, правозахисника, громадського діяча Степана Сапеляка.

Завідувачка відділу міського абонементу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки Віра Горошок зазначила, що під час утілення проєкту читці здебільшого приходили до книгозбірні, хоча дехто обирав собі іншу локацію, «де було легко й невимушено читати, а потім під ґраткою [кришміткою – ред.] #Шлях_серця розміщував відеозапис на книжковій платформі «Прочитай. Книгозбірня» у фейсбуці».

У поетичному відеомарафоні декламаторами виступили депутати Тернопільської обласної та міської рад, освітяни, актори драмтеатру, журналісти, бібліотекарі, священнослужителі, студенти Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, учні шкіл, члени ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, представники соціального середовища молоді з інвалідністю, благодійного фонду «Карітас», міського територіального центру соціального обслуговування населення, а також Народні артисти України В’ячеслав Хім’як і Гриць Драпак теж долучилися до заходу. До поетичної ініціативи долучилися й жителі міста Суми, Вінницької області.

«Вийшло дуже добре. Я вражена людською небайдужістю. З’ясувалося, що поезія їм потрібна. До того ж багато молодих із радістю долучалися до проєкту. Це приємно», – розповіла Віра Горошок.

Тим часом у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці до 30-річчя Української держави впроваджують іще один проєкт. Назвали його «30 знакових книжок, обраних читачами за роки незалежної України». Проєкт започаткували ще торік, а завершать цього серпня. Бібліотекарі обирали по п’ять книжок українських авторів, серед яких тернопільські, спираючись на популярність видань серед читачів. Такі книжки експонують на віртуальній виставці.

Послухати вірші тернопільських поетів, що звучали під час 30-денної акції, можна на вебресурсі й на YouTube-каналі бібліотеки.

Нагадаємо, цього року Національна бібліотека України імені Володимира Вернадського святкує сто третю річницю.

Leave a Reply