Сьогодні у столиці відбудеться презентація книжки Олени Стяжкіної

464
Афіша – Національний музей Революції Гідності

17 серпня в Інформаційно-довідковому центрі Музею Майдану (майдан Незалежності, 18/2) відбудеться презентація книжки письменниці, публіцистки та історикині Олени Стяжкіної «Смерть лева Сесіла мала сенс».

Про це кореспондентові «Літературної України онлайн» повідомили у пресслужбі Національного музею Революції Гідності.

«Смерть лева Сесіла мала сенс» – роман Олени Стяжкіної про нашу війну й про долі людей, випадково поєднаних у Донецькому пологовому будинку в 1986-му році. Магія фотографії та запозичених імен перетворює незнайомців на гілки генеалогічного дерева – і вони врешті стають родиною, головна в якій – маленька дівчинка. У книжці безліч переходів – стоматолог стає воєнним хірургом, цап – сапером-собакою, боягузливий радянський чиновник набуває рис янгола-охоронця, продавчиня косметики перетворюється на інструктора зі снайперської стрільби… В українському Донбасі. На початку ХХІ століття. Проте час у книжці – доволі умовна величина.

Про український Донбас, війну, мовне питання, долі людей, різні сторони барикад та хто ж такий лев Сесіл і чи мала його смерть сенс будемо говорити з авторкою Оленою Стяжкіною та модераторкою Тетяною Терен. Це перший роман авторки українською мовою – втім, не повністю: за задумом, українська тут – чи не найголовніша точка переходу, в якій свідоме прощання з російською означає для героїв та негероїв можливість бути собою.

Олена Стяжкіна (народилася 25 лютого 1968 року в Донецьку) – українська письменниця, публіцистка, докторка історичних наук, професорка історії, членкиня Українського PEN. Засновниця громадського руху «Деокупація. Повернення. Освіта». Авторка понад дев’яноста наукових публікацій виданих в Україні та за кордоном, серед них «Жінки в історії української культури другої половини ХХ століття», «Людина в радянській провінції: освоєння (від)мови», «Стигма окупації: Рядянські жінки у самобаченні 1940-х років» тощо та художніх книг «Кухонный вальс», «Ты посмотри на нее!», «Мовою Бога», «Розка». Живе та працює в Києві.

Початок заходу – о 19:00.

Інформація про презентацію також доступна у соціальній мережі «Facebook».

Нагадаємо, нещодавно Музей Майдану запрошував усіх охочих на безкоштовні тури Києвом.

Leave a Reply