Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив переможців

488
Зображення – логотип ОМКФ, з відкритих джерел

Найкращим повнометражним фільмом Національного конкуру ОМКФ визнана стрічка Тараса Дроня «Із зав’язаними очима», а найкращим серед короткометражних – фільм «Папині кросівки» Ольги Журби. Гран-прі фестивалю здобула картина Катерини Горностай «Стоп-Земля».

Про це пише Наталія Сандакова, журналістка «Суспільного», з посиланням на кореспондентку цього видання, якій випало бути присутньою на церемонії нагородження.

Єдиною конкурсною програмою 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю був Національний конкурс повного та короткого метру. Журі фестивалю відзначили найкращі фільми та команди у шістьох номінаціях: Золотий Дюк, Гран-прі за найкращий фільм, Дюк за найкращий повнометражний фільм, Дюк за найкращу режисерську роботу, Дюк найкращому акторові/акторці та Дюк за найкращий короткометражний фільм.

Нагороду в категорії повнометражних фільмів і приз у ₴30000 дістала стрічка Тараса Дроня «Із зав’язаними очима» 2020-го року. Головну роль зіграла Марина Кошкіна, серед інших акторів і акторок – Олег Шульга, Лариса Руснак, Олександр Мавріц та Сергій Лузановський.

Кадр зі стрічки «Із зав’язаними очима». Фото – ОМКФ

Фільм розповідає про молоду борчиню Юлію, яка втратила нареченого на війні. Дівчина залишає спорт і починає нові стосунки, щоби звільнити себе від ролі вдови героя війни, яку нав’язує їй суспільство. Минулого року стрічка отримала нагороду Варшавського міжнародного кінофестивалю як найкращий фільм конкурсу.

За перемогу в номінації короткометражних фільмів організатори фестивалю передбачили ₴25000 нагороди. Здобула перший приз стрічка «Папині кросівки» Ольги Журби.

Кадр із фільму «Папині кросівки». Фото – ОМКФ

Це – фільм-спостереження за останніми годинами перебування тринадцятирічного Саші в інтернаті для дітей, позбавлених батьківської опіки. Він – один із тих, кому пощастило найбільше: його всиновила американська сім’я, тож він вирушає в іншу країну назавжди. Але дещо не відпускає його…

Гран-прі 12-го кінофестивалю, звання найкращого на ОМКФ та головну винагороду в ₴55000 виборов фільм Катерини Горностай «Стоп-земля» (2020).

Кадр із фільму «Стоп-земля». Фото – ОМКФ

Стрічка розповідає про 16-річну Машу, яка вчиться в 11-класі звичайної київської школи. Її близькі друзі Яна та Сєня допомагають їй не почуватися дивно та відсторонено у колективі, хоча самі іноді переживають напружені моменти. Через екзамени та почуття до однокласника Саші Маша вимушена вийти із зони комфорту та наважитися зробити перший крок у бік Саші.

Дюка за найкращу режисерську роботу отримав Нікон Романенко за стрічку «Leopolis night», Дюка за найкращу акторську роботу отримав колектив картини «Стоп-Земля», а спецприз від журі кінофестивалю отримав фільм Маркуса Ленца «Суперник». Дюка за внесок у кіноіндустрію вручили гостеві кінофестивалю, британському кінорежисеру Террі Гілліаму. Зі сцени режисер подякував за нагороду Росії, але потім додав, що «розгубився» та вигукнув «Слава Україні».

Нагадаємо, раніше ОМКФ оголошував склад журі.

Leave a Reply