МКІП вдосконалить систему добору книжок для бібліотек

293
Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

Міністерство культури та інформаційної політики України має намір поліпшити процес добирання книжок, що ними поповнюватимуться бібліотечні фонди.

Про це пише Ольга Ліцкевич для «Суспільне | Культура», посилаючись на вебсайт МКІП.

Зокрема, небавом такі видання оцінюватимуть на відповідність антидискримінаційному законодавству, а також унесуть зміни в засади роботи експертів.

Із цією метою створять робочу групу на чолі з Урядовою уповноваженою з питань ґендерної політики Катериною Левченко. До її складу ввійдуть представники МКІП, Українського інституту книги, Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, експерти з протидії дискримінації, представники громадських організацій, народні депутати.

«Міністерство культури та інформаційної політики отримує на затвердження вже фінальний перелік. Та не має важелів впливу на формування цього переліку. Як показала практика, іноді до закупівель рекомендуються книжки, що не враховують норми антидискримінаційного законодавства, тому правовий механізм самого відбору, самі критерії потребують перегляду. Ми розглянемо можливість запровадження механізму подвійної фільтрації відповідності поданих видань встановленим вимогам. А також розробимо чіткий перелік випадків, на підставі яких матимемо правові підстави відкликати книжкову продукцію із процедури державних закупівель», – зазначила заступниця Міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк.

Робоча група перегляне критерії добору книжкової продукції, яку подають видавці, методику їх оцінки, доповнивши, зокрема, вимогами відповідності антидискримінаційному законодавству.

«Ми запрошуємо усіх бажаючих до роботи в експертних радах з відбору книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів. І готові разом з членами робочої групи змінювати чинні нормативно-правові акти, які регулюють закупівлю книжок для публічних бібліотек», – розповіла директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

«Наразі експерти працюють безкоштовно, як волонтери. Ми будемо ініціювати зміни до законодавства, аби зробити їх роботу оплачуваною. Це дасть нам змогу вимагати певних стандартів роботи. Крім того, плануємо проводити для експертів навчання з виявлення ознак дискримінації», – підкреслила Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катериною Левченко.

Нагадаємо, МКІП взялося обертати Кам’янець-Подільський на місто-музей.

Leave a Reply