НСПУ готує врочистості з нагоди свого тридцятиріччя

679
Будівля НСПУ. Фото – ілюстративне, з відкритих джерел

Національна спілка письменників України проведе у вересні низку заходів, присвячених тридцятій річниці.

Про це повідомляє кореспондент «Літературної України онлайн» із посиланням на вебсайт НСПУ.

Зокрема, цієї середи, 8 вересня, в Національному музеї літератури України відбудеться відкриття літературно-мистецької виставки «Історія Національної спілки письменників України в книжках і світлинах». «Виставка створена на матеріалах бібліотеки та архіву НСПУ, приватних колекцій, а також фондової колекції музею. Вона розгортає історію Національної спілки письменників України, починаючи від 1991 року, тобто відтоді, коли Україна здобула незалежність, а Спілка письменників Української РСР припинила своє функціонування, і на її основі було створено Національну спілку письменників України», – відзначають організатори й запрошують на виставку письменників, а також усіх охочих. Початок заходу – о 16:00.

А наступного дня, 9 вересня, літератори проведуть урочисті збори з нагоди 30-ї річниці НСПУ. Захід відбудеться в актовій залі центрального корпусу Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова. Модеруватимуть його Лариса Хоролець і Михайло Сидоржевський. «На урочистість запрошене керівництво держави, а також лідери церков і громадських організацій, меценати, діячі мистецтв і письменники. На заході відбудеться вручення нагород», – підкреслюють в НСПУ. Початок зборів – о 16:00.

10 вересня в Ірпені (Київщина) відбудеться творча зустріч письменників із громадськістю. В її межах передбачається екскурсія містом, відвідування музею-садиби Григорія Кочура, врочистий захід в Ірпінському краєзнавчому музеї, творча зустріч в Ірпінській міській бібліотеці імені Максима Рильського. «Насамкінець заплановано огляд літературного муралу, на якому зображені книжки письменників, які жили й твори в Ірпені», – додають організатори.

Наступного понеділка, 13 вересня, в столичнім Будинку письменників відбудеться круглий стіл «Українська література у світовому контексті». «На заході будуть висвітлені актуальні проблеми української літератури, її місце на мапі літератури світу, будуть порушені проблеми перекладу українських творів іноземними мовами та популяризація їх за кордоном», – пояснюють в НСПУ. Модеруватимуть зустріч Олександр Божко і Дмитро Дроздовський. Початок – о 15:00.

Нагадаємо, раніше відбувалася пресконференція НСПУ з нагоди 30-річчя творчого об’єднання.

Leave a Reply