Фестиваль історичної пісні та поезії «Шабелина» відбувається на Львівщині

609
Фото – Львівська ОДА

Учора, 12 вересня, у селі Волі Якубовій розпочався перший фестиваль історичної пісні та поезії «Шабелина».

Про це повідомляє вебсайт Львівської облдержадміністрації.

Місце проведення заходу обрали з огляду на те, що Воля Якубова пов’язана з іменами Андрія Мельника, який тут народився, та гетьмана Петра Сагайдачного.

«З повагою до минулого нашого народу ми спільно творимо історію процвітаючої, сильної України. Як і в різні періоди її державотворення, на захисті незалежності сьогодні міцно стоять новітні Герої. Завдяки таким фестивалям, як «Шабелина», формується національна свідомість та підноситься патріотичний дух, що так необхідно в умовах сьогодення», – сказав під час відкриття фестивалю заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

У програмі фестивалю – блоки історичних реконструкцій, як-от, зокрема, бою 1915-го року за гору Маківку і козацького бою часів Сагайдачного. Заплановано два більших концерти, а також відбудуться кілька локальних.

Виступами тішитимуть народні артисти України Катерина Бужинська, Віктор Павлік, Микола Свидюк, квартет «Гетьман».

У межах фестивалю колекцію майбутнього музею Андрія Мельника мають поповнити деякі речі, з провідником ОУН. «Це, зокрема, газета «Українське слово», яка вийшла одразу після його смерті в 1964 році, портрет Андрія Мельника, грамота Проводу ОУН за пожертву, яку люди давали на діяльність ОУН, матеріали третього Великого збору ОУН», – зазначає пресслужба Львівської ОДА.

Нагадаємо, Ужгород готується до фестивалю «Монологи над Ужем».

Leave a Reply